
Uw behandelend arts heeft met u de mogelijkheden van elektroconvulsietherapie (ECT) besproken. In deze folder vindt u informatie over deze vorm van behandeling.
ECT wordt toegepast in de psychiatrie bij verschillende ziektebeelden. Door middel van een korte stroomstoot wordt, onder narcose, een impuls aan de hersenen gegeven. Het is gebleken dat mensen met een ernstige depressie zich hierdoor beter gaan voelen, of zelfs helemaal herstellen.
In deze folder leest u wanneer u in aanmerking komt voor ECT, wat de behandeling inhoudt, welke risico’s de behandeling met zich meebrengt en welke bijwerkingen u kunt verwachten.
Mocht u vragen of opmerkingen hebben, stel ze dan gerust aan uw behandelend psychiater.
De behandeling wordt pas ingezet als u daar zelf toestemming voor hebt gegeven. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken zonder dat dit ongunstige gevolgen heeft voor uw verdere behandeling.
Redenen voor ECT
Uw behandelend psychiater kan u aanmelden voor ECT als uw depressie niet op gebruikelijke therapieën (zoals medicijnen en/of gesprekstherapie) reageert. Als uw situatie zeer ernstig en levensbedreigend is, kan dit zelfs een reden zijn voor een spoedaanmelding.
Aanmelding door uzelf of door de huisarts is niet mogelijk.
Voor een behandeling met ECT wordt u opgenomen op de PAAZ van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Tijdens deze opname vindt ook het lichamelijk vooronderzoek door de anesthesioloog plaats.
De behandeling vindt tweemaal per week plaats onder narcose op de operatiekamer. U wordt door een verpleegkundige van de afdeling naar de operatieafdeling gebracht. Deze verpleegkundige blijft gedurende de gehele behandeling bij u.
U krijgt een kleine infuusnaald in uw arm voor de toediening van de narcose. Verder krijgt u plakkers voor hartcontrole op de borst, een bloeddrukmeter om uw arm en een zuurstofmetertje aan een van uw vingers. Op uw hoofd worden zowel plakkers voor de hersenfunctiecontrole als voor de feitelijke behandeling geplakt.
Tijdens de behandeling is de psychiater, anesthesioloog, anesthesieverpleegkundige en de verpleegkundige van de PAAZ aanwezig. Als u onder narcose bent, krijgt u medicijnen om uw spieren te verslappen. De anesthesioloog verzorgt de narcose en bewaakt tijdens de behandeling uw lichamelijke toestand zoals uw bloeddruk en hartslag.
Vervolgens wekt de psychiater door middel van een elektrische stroomstoot een epileptische aanval op. Deze aanval duurt 30 seconden tot een minuut. Omdat uw spieren verslapt zijn, ondervindt uw lichaam geen nadelige gevolgen hiervan. Na ongeveer 10 minuten is de spierverslapping uitgewerkt. U komt langzaam weer bij uit de narcose en wordt even op de uitslaapkamer bewaakt. Daarna kunt u terug naar de afdeling.
Gedurende de behandeling wordt de ernst van de depressie onder andere met behulp van vragenlijsten beoordeeld. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per individu. De meeste mensen zijn geholpen met zes à twaalf behandelingen. Soms zijn meer behandelingen noodzakelijk. Uw behandelend arts bespreekt dit met u. Bij sommige mensen treedt na afronding van de ECT een terugval in de depressie op die niet op medicatie reageert. In dat geval kan het nodig zijn dat u gedurende een langere periode op gezette tijden een ECT krijgt.
Uit onderzoek is gebleken dat ECT een uiterst veilige behandeling is. Geen enkele behandeling onder narcose is echter vrij van risico’s. Zo bestaat er een zeer gering risico op een allergische reactie op de narcosemiddelen, hoge bloeddruk of hartritmeproblemen.
Om de risico’s te beperken, worden de volgende voorzorgsmaatregelen genomen:
In het algemeen wordt ECT goed verdragen. U kunt na een behandeling echter enige hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of (in uitzonderingsgevallen) lichte verwardheid ervaren.
Deze klachten gaan vanzelf over. Desgewenst krijgt u een pijnstiller of iets tegen de misselijkheid. De verwardheid gaat vanzelf (meestal binnen een uur) over.
Sommige patiënten hebben na de behandeling tijdelijk last van geheugenverlies. Dit betreft met name dingen die recent gebeurd zijn. Het kan dus gebeuren dat u zich achteraf een deel van de behandeling niet meer herinnert. Of dit gebeurt, hangt onder andere af van het aantal behandelingen dat u ondergaat en uw gevoeligheid voor geheugenverlies. Als de ECT is afgerond, verdwijnen de geheugenstoornissen meestal binnen enkele weken of maanden. Soms duurt het langer.
Na de behandeling wordt u terugverwezen naar uw verwijzend arts.
Deze voorlichtingsfolder heeft niet de bedoeling volledig te zijn. Wel kan het u een indruk geven van het verloop van de behandeling. U kunt verdere vragen aan uw behandelend psychiater stellen.
De kosten van de ECT worden betaald via de ziektekostenverzekering.
PAAZ Bravis ziekenhuis
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
088 – 70 67 420
08/18