
U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie van het Bravis ziekenhuis voor een computertomografie (afgekort CT) onderzoek van het hart en de kransslagaderen.
Bij een CT onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt.
Een laborant medische beeldvorming voert het onderzoek uit. Het onderzoek wordt beoordeeld door een radioloog en een cardioloog.
Op de dag van het onderzoek mag u:
Twee uur vóór het onderzoek dient u nuchter te blijven. U mag niets meer eten of drinken.
Via de cardioloog heeft u een bloedonderzoek laten doen. Blijkt uit het bloedonderzoek dat u een verminderde nierfunctie heeft? Dan krijgt u voor het CT onderzoek een infuus met extra vocht toegediend om de nieren te beschermen tegen het contrastmiddel.
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling dagopname. U krijgt een tijdelijk infuus voor het toedienen van het contrastmiddel. Met een bed wordt u naar de CT kamer op de afdeling medische beeldvorming/radiologie gebracht.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Uw bovenlichaam is ontbloot omdat u plakkers op de borst krijgt met elektroden. Hiermee kan het hartritme in beeld worden gebracht. De CT scanner is een groot rechthoekig apparaat met een ronde opening. De onderzoekstafel schuift tijdens het scannen automatisch heen en weer door de opening van de CT scanner. Tijdens de scan ligt u alleen in de onderzoekskamer. De laboranten bevinden zich in de ruimte naast de onderzoekskamer vanwege de röntgenstraling. Vanuit deze ruimte kunnen zij u zien en via de intercom met u praten. Röntgenstraling is voor een patiënt niet schadelijk wanneer af en toe opnames worden gemaakt. Het kan wel schadelijk zijn voor mensen die er dagelijks mee werken. Het onderzoek bestaat uit twee delen:
Het is belangrijk dat u volledig stil ligt. U krijgt van de laborant instructies wanneer u de adem in moet houden. Hij/zij zal dit van tevoren met u oefenen. Tijdens het onderzoek krijgt u het vaatverwijdende medicijn Nitroglycerine onder de tong om de kransslagaders maximaal te laten ontspannen. De kransslagaders zijn dan beter zichtbaar tijdens het onderzoek. Van de Nitroglycerine kunt u kortdurend hoofdpijn of een rood hoofd krijgen. Het onderzoek wordt over het algemeen door patiënten als een niet erg belastend onderzoek ervaren.
Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.
Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling dagopname. Een verpleegkundige verwijdert het infuus. Wanneer tijdens de scan nog medicatie is toegediend om de hartslag te verlagen, moet u ter controle nog een uur op de afdeling blijven. Daarna mag u naar huis en kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Drink na het onderzoek 2 á 3 glazen water extra. Het contrastmiddel onttrekt namelijk vocht uit het lichaam. Door te drinken vult u dit weer aan en wordt tevens het contrastmiddel sneller uitgescheiden. Heeft u een vochtbeperking wegens hartfalen? Dan mag u geen extra water drinken.
Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt binnen enkele minuten weer weg.
In een zeldzaam geval komt het voor dat na toediening van het contrastmiddel bijwerkingen optreden, in de vorm van jeuk, bultjes of roodheid van de huid. Dit kan tot enkele uren na de scan. Neem in dit geval contact op met de afdeling spoedeisende hulp.
Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen of andere medicijnen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Meld dit voor het onderzoek ook aan de laborant medische beeldvorming.
De uitslag van het onderzoek is binnen enkele werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend cardioloog op uw eerstvolgende polikliniek afspraak.
Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend cardioloog. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met dat secretariaat.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. De afdeling medische beeldvorming is op werkdagen te bereiken via onderstaand telefoonnummer.
U heeft een afspraak op de afdeling dagopname. U kunt zich melden op de volgende locatie:
O Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1
Dagopname, afdeling G3, derde verdieping
O Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25
Receptie hoofdingang, route 100, begane grond
Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.
Vanaf ________dag, ___-___-_______ neemt u de volgende medicatie in:
________________________________________________________________________________________
Op de dag vóór het onderzoek en de dag van het onderzoek mag u de volgende medicatie NIET gebruiken:
________________________________________________________________________________________
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming via onderstaand telefoonnummer.
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44, op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 70, op de begane grond
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Telefoonnummer: 088 - 70 68 550
Openingstijden: 08.00 - 17.00 uur
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
11/20