Borstweefselonderzoek stereotactische biopsie

U bent doorverwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie op locatie Roosendaal van het Bravis ziekenhuis voor een stereotactische biopsie,, een borstweefselonderzoek door middel van een punctie. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over het borstweefselonderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U bent verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie op locatie Roosendaal voor een stereotactische biopsie, een borstweefselonderzoek door middel van een punctie.

De afdeling beschikt over de nieuwste apparatuur waarbij gebruik wordt gemaakt van de tomosynthese techniek.

Een laborant medische beeldvorming en een radioloog voeren het onderzoek uit.

Voorbereiding op het onderzoek

Om een zo goed mogelijk resultaat van het onderzoek te krijgen, is het belangrijk dat u de volgende voorbereiding volgt:

  • Gebruik de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks op de borsten.
  • Gebruik minstens drie dagen voor het onderzoek geen zinkzalf op de borsten.
  • Gebruikt u bloedverdunners of heeft u een stollingsprobleem? Meld dit dan aan uw arts. Het kan nodig zijn dat uw arts deze medicijnen aanpast. Soms moeten de stollingswaarden in uw bloed voor de punctie gecontroleerd worden middels een bloedonderzoek.

Belangrijk

  • Bent u zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant medische beeldvorming, ook als u het nog niet helemaal zeker weet. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. U vindt hierover meer informatie in de folder “Röntgenstralen en zwangerschap".
  • Indien u bloedverdunners gebruikt of een stollingsprobleem heeft, moet u dit voor de eventuele punctie melden bij de radioloog en/of laborant medische beeldvorming.
  • Soms is het voor het onderzoek nodig dat u uw sieraden afdoet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.

Verloop van het onderzoek

Voorbereiding

U wordt opgehaald uit de wachtkamer door een laborant medische beeldvorming. De laborant neemt u mee naar het kleedkamertje. Daar ontkleedt u uw bovenlichaam. De laborant zal u uitleg geven over het onderzoek, eventuele vragen kunt u stellen.

U komt op uw buik op een speciale onderzoekstafel te liggen en de laboranten proberen u zo comfortabel mogelijk te laten liggen. De onderzoekstafel waarop u ligt, gaat een stuk omhoog. Onder de onderzoekstafel brengt de laborant de te onderzoeken borst in een uitsparing in de onderzoekstafel.

Een klein gedeelte van uw borst wordt gecomprimeerd (samengedrukt) tussen twee kunststofplaten. In de bovenste plaat zit een opening. Zodra de borst is samen geklemd, worden er foto’s gemaakt om het juiste gebied in beeld te krijgen. Zodra de afwijking goed in beeld is gebracht, komt de radioloog. De compressie blijft gedurende het hele onderzoek vastzitten.

 

De biopsie

De laborant maakt de huid van het punctiegebied schoon met desinfectiemiddel en legt de overige materialen klaar. Het is van belang dat u tijdens het hele onderzoek stil ligt. Bij bewegen gaat de nauwkeurigheid van het onderzoek verloren en kan het onderzoek mislukken.

De huid wordt plaatselijk verdoofd en tijdens de punctie wordt er indien nodig nog extra verdoving bijgegeven.

De radioloog brengt de computergestuurde biopsienaald via een klein sneetje in de huid precies op de plek op uw borst waar de afwijking zit. Via deze naald neemt de radioloog enkele stukjes weefsel weg voor nader onderzoek. Deze worden aangeboden aan het pathologisch laboratorium.

 

Na de biopsie

Na de biopsie wordt er, ter markering van het gepuncteerde gebied, iets achtergelaten in de borst. Deze marker heeft een doorsnede van enkele millimeters en kan voor altijd blijven zitten zonder problemen.

De borst wordt door de laborant losgemaakt uit de compressieplaat en drukt deze een aantal minuten af om een blauwe plek zo veel mogelijk te beperken.

Het onderzoek duurt ongeveer 45-60 minuten.

Na het onderzoek

  • U kunt met eigen vervoer naar huis. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid omdat het onder plaatselijke verdoving gebeurt. Toch kan het prettig zijn iemand mee te nemen naar het onderzoek. Tijdens het onderzoek kan deze persoon er niet bij zijn, maar wel in de wachtkamer in de buurt zijn.
  • Zware lichamelijke inspanning zoals sporten, dragen van zware boodschappentassen, ramen zemen etc. direct na het onderzoek, wordt afgeraden omdat de kans op een nabloeding dan toeneemt. Dit geldt voor de eerste 24 uur.
  • Draag een stevige BH voor en na het onderzoek. Dit zorgt voor meer steun.
  • Thuis kunt u eventueel ijsblokjes of coldpacks tegen uw borst houden om pijnklachten en zwelling zo veel mogelijk te beperken. Breng dit nooit direct op de huid aan want dan kan de huid bevriezen. Gebruik een washand of handdoek om de ijsblokjes of coldpacks in te doen.
  • De hechtpleister op het wondje moet u drie dagen laten zitten om het wondje goed te laten genezen. U mag wel met de pleister onder de douche, maar niet in bad of gaan zwemmen.
  • Als u pijn heeft, mag u paracetamol innemen volgens de op de verpakking aangegeven dosering. U mag tot één dag na het onderzoek geen aspirine of Aspro gebruiken omdat deze middelen ook bloedverdunnend werken waardoor het wondje weer zou kunnen gaan bloeden. Hervatting van noodzakelijke bloedverdunnende medicijnen overlegt u met uw arts.
  • Telefoonnummer afdeling medische beeldvorming/radiologie tijdens kantooruren: 088 – 70 68 550.

Telefoonnummer huisartsenpost Roosendaal: 0165 – 530 200.

Telefoonnummer huisartsenpost Bergen op Zoom: 0164 – 273 855.

De uitslag

Van de resultaten van de biopsie maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele dagen naar de arts op het borstcentrum die u heeft verwezen voor het onderzoek.

Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is 088 -70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. De afdeling medische beeldvorming/radiologie is op werkdagen te bereiken op telefoonnummer: 088 – 70 68 550.

Uw afspraak

U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:

 

O Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25, route 70 op de begane grond

 

Op ___________dag, ___-___-20_____ om ______uur.

Melden

Meldt u zich voor het onderzoek aan de balie.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming.

 

Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Afdeling medische beeldvorming/radiologie route 70 op de begane grond

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

Telefoonnummer: 088 – 70 68 550

Openingstijden: 08.00 – 17.00 uur

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld uw behandeld arts, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

3/21

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?