
Als aanstaande ouders treffen jullie voorbereidingen om je baby zo goed mogelijk te verzorgen. Het voeden van je baby is een van de eerste dingen waar jullie als aanstaande ouders mee te maken krijgen. Een belangrijke vraag voor jezelf is: geven wij onze baby borstvoeding of kunstvoeding? Mogelijk wil je een beperkte tijd borstvoeding te geven of borstvoeding met kunstvoeding combineren. Meerdere factoren bepalen je keuze hierin, zoals je eigen ervaringen, je gezondheid, je omgeving en de media. Misschien heb je al een keuze gemaakt. Twijfel je nog? Dan kan deze folder wellicht helpen om een bewuste keuze te maken. Hieronder vind je de belangrijkste punten die je mee kunt wegen in je beslissing.
In het Moeder en Kindcentrum van het Bravis ziekenhuis stimuleert en ondersteunt het personeel het geven van borstvoeding. Moedermelk bevat belangrijke voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van je baby. Het bevat afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziektes. De vraag en het aanbod zijn op een natuurlijke manier op elkaar afgestemd. De samenstelling van de moedermelk wisselt naar gelang de behoefte van je baby.
De Gezondheidsraad adviseert om de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven. Pas na zes maanden krijgt je baby naast borstvoeding ook de behoefte aan andere voedingsmiddelen zoals groente en fruit. Vanaf dat moment zijn kinderen ook beter beschermd tegen allergieën. Ook als je baby gedurende een kortere periode borstvoeding krijgt of als je borstvoeding met kunstvoeding combineert, heeft dit vele voordelen en geef je jouw baby belangrijke ondersteuning voor gezondheid, groei en ontwikkeling.
De belangrijkste voordelen voor je baby zijn:
Voor een prematuur (te vroeg geboren baby) is het erg belangrijk moedermelk te krijgen. De samenstelling is grotendeels aangepast aan de behoefte van dat moment. De melk bevat extra eiwitten voor de groei, specifieke stoffen voor de ontwikkeling van de hersenen en onrijpe organen, en afweerstoffen die de kans op infecties verkleinen (o.a. darm- en luchtweginfecties). Deze stoffen zijn uniek en onvervangbaar. Moedermelk wordt dan ook beschouwd als een medicijn dat onmogelijk nagemaakt kan worden
Het geven van borstvoeding heeft ook voor de moeder gunstige effecten op de gezondheid:
Natuurlijk zijn er ook nog praktische aspecten bij het geven van borstvoeding:
Borstvoeding geven is een heel natuurlijke manier om je baby te voeden. Bij het geven van borstvoeding is er een intensief contact tussen moeder en baby. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd vanzelf goed gaat. Je hebt informatie en goede begeleiding nodig. Door kennis van zaken en positieve ervaringen groeit je zelfvertrouwen, waardoor je met plezier borstvoeding kunt geven. De ondersteuning door de partner blijkt een grote meerwaarde te hebben voor een goed verloop van de borstvoeding.
Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren:
Tegenwoordig zijn er vele soorten kunstvoeding verkrijgbaar, meestal in de vorm van melkpoeder. De samenstelling is zo goed mogelijk afgestemd op de leeftijd en behoefte van de baby. Ook is er kunstvoeding verkrijgbaar die past bij bepaalde klachten (darmkrampen, allergieën).
Bij de keuze voor kunstvoeding wegen vaak de volgende praktische voordelen mee:
De nadelen van het geven van kunstvoeding voor de baby zijn:
Praktische bezwaren kunnen zijn:
Als medewerkers van een zorginstelling willen we vanwege de vele voordelen voor moeder en baby borstvoeding promoten. Door duidelijke en volledige informatie kun je voor jezelf een weloverwogen beslissing nemen. We willen je ondersteunen in het nemen van deze beslissing, met respect voor jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan een van de verpleegkundigen of aan je verloskundige. Je kunt ook een afspraak maken voor het lactatiekundig spreekuur. Je kunt hiervoor terecht op werkdagen tussen 09.00 en 15.30 uur. De lactatiekundige is bereikbaar op tel.nr. 088-70 66 644.
10/20