
U bent verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie voor een bekkenflebografie en evt. coiling van de vena ovarica/spermatica.
Kleppen in de ader zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen. Een spatader is een verwijde ader en ontstaat doordat de kleppen in de ader niet goed functioneren, waardoor het bloed ophoopt.
Spataderen kunnen ook bij de geslachtsorganen ontstaan, bij de man in een ader van de balzak (vena spermatica), bij de vrouw in een ader van de schaamlippen of van het kleine bekken (onder andere de vena ovarica). Dit geeft een onbehaaglijk en soms zelfs pijnlijk gevoel in de onderbuik en bij mannen vooral in de balzak.
Het doel van het onderzoek is om aan te tonen dat deze aders niet meer goed functioneren en, als dit het geval is, dit meteen te behandelen door de afvoerende ader(s) in de onderbuik af te sluiten (embolisatie). Hierdoor kan het bloed niet meer terugzakken in de onderbuik en zullen uw klachten verminderen of verdwijnen.
Het afsluiten van de ader(s) heeft geen gevolgen voor het functioneren van uw lichaam, omdat het bloed via andere wel goed functionerende aders naar het hart terugstroomt.
Twee laboranten medische beeldvorming en een radioloog voeren het onderzoek uit.
Gebruikt u bloedverdunners of heeft u een stollingsprobleem? Dan moet u dit melden aan uw arts. Het kan nodig zijn dat uw arts deze medicijnen aanpast. Soms moeten de stollingswaarden in uw bloed voor de punctie gecontroleerd worden middels een bloedonderzoek.
Het onderzoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.
Voor het onderzoek is het nodig contrastvloeistof toe te dienen via de ader in de lies. Deze contrastvloeistof bevat jodium en dient om bloedvaten beter zichtbaar te maken en zo een juiste diagnose te kunnen stellen. De toediening in de bloedbaan kan enkele verschijnselen veroorzaken. Tijdens de injectie kunt u in het hele lichaam een warm gevoel krijgen. Dit gevoel begint in de keel. Als het warmtegevoel rond de blaas komt, voelt het soms alsof u plast. Dit is maar schijn!
Het onderzoek wordt uitgevoerd op de angiokamer. De arts die de procedure uitvoert is niet uw eigen arts, maar een radioloog die gespecialiseerd is in dit soort behandelingen. De radioloog wordt geassisteerd door twee laboranten.
Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Eerst wordt uw huid gedesinfecteerd. Zo nodig scheren we de huid. Vervolgens krijgt u een steriel laken over u heen. Ook de röntgenapparatuur wordt steriel beschermd. De radioloog en het overige personeel dragen speciale steriele kleding, net zoals dit in operatiekamers het geval is.
Bij aanvang van de behandeling verdooft de radioloog de huid in de lies plaatselijk met een verdovingsprik. De verdoving is alleen nodig voor de huid en de weefsels die daar direct onder liggen. In uw lies wordt de liesader opgezocht en aangeprikt met een naald. Vervolgens brengt de radioloog de katheter in en schuift deze tot aan het te behandelen bloedvat op. Binnen in de bloedvaten voelt u geen enkele pijn en de katheter kan vrij bewogen worden zonder dat dit een onaangenaam gevoel voor u veroorzaakt. Daarna wordt er contrastmiddel door de katheter gespoten en worden er foto’s gemaakt.
Als de foto’s laten zien dat het bloed direct terugstroomt naar het hart en het bloed niet terugzakt naar de onderbuik of blijft staan, dan is daarmee aangetoond dat de aderen en kleppen goed functioneren. Er kan in dat geval geen behandeling plaatsvinden.
Als de foto’s laten zien dat het bloed blijft staan en niet direct terugstroomt naar het hart, wordt overgegaan tot het afsluiten van het bloedvat. Dit gebeurt meestal met zogenaamde coils. Dit zijn kleine stukjes metaaldraad waaraan katoenen draadjes zitten. De coils worden door de katheter naar de juiste plaats geschoven. Met behulp van röntgendoorlichting wordt het plaatsen van de coils nauwkeurig gevolgd. Er zijn vaak meerdere coils nodig om een volledige afsluiting van het bloedvat te krijgen. De coils blijven achter in het bloedvat en zullen daar altijd blijven zitten. Dit heeft geen consequenties voor uw gezondheid. Vervolgens wordt de katheter weer verwijderd.
De aangeprikte plaats wordt enkele minuten dichtgedrukt en afgeplakt met een pleister.
De planning op de behandelkamer van de afdeling medische beeldvorming/radiologie kan door onvoorziene omstandigheden wijzigen. De wachttijd tussen het tijdstip van uw opname en de behandeling kan hierdoor oplopen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Na de behandeling heeft u een aantal uren bedrust. De verpleegkundige op de afdeling zal de prikwond regelmatig controleren.
Na de behandeling kunt u weer gewoon eten en drinken. Het is raadzaam om de rest van de dag 1 liter water meer te drinken dan u normaal doet. Hierdoor zal de resterende contrastvloeistof sneller via de urine het lichaam verlaten.
Tijdens de behandeling heeft u meestal de mogelijkheid om mee te kijken naar de foto’s en beelden die gemaakt worden. De radioloog zal u tijdens de procedure ook op de hoogte houden van de stand van zaken. Mocht er afgeweken worden van de standaardprocedure, dan wordt u dit ook medegedeeld.
Wij raden u aan een regeling te treffen zodat iemand u op komt halen. Het wordt ten strengste ontraden op eigen kracht naar huis te gaan.
Hoewel er geen complicaties bekend zijn, wordt er toch geadviseerd om na een contrastinjectie in een bloedvat 24 uur geen borstvoeding te geven. Het advies is ook om de melk die u in die 24 uur heeft afgekolfd niet later aan uw kind te geven.
De diverse onderzoeken waarbij katheters in de bloedbaan worden gebracht, verlopen meestal zonder enig probleem. Een enkele maal treden bijverschijnselen op, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht.
Tijdens het inbrengen van de coils is het van belang dat deze op de juiste plaats in het bloedvat komen. In zeer zeldzame gevallen kunnen deze coils in een ander bloedvat terechtkomen, waardoor een gezond bloedvat kan worden afgesloten. Bij ingrepen als deze heeft dit vaak geen gevolgen.
Contrastvloeistof kan een allergische reactie en/of een onaangename bijwerking veroorzaken. Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen of andere medicijnen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Meld dit voor het onderzoek ook aan de laborant medische beeldvorming.
De hoeveelheid contrastvloeistof die wordt toegediend, kan aanleiding geven tot overbelasting van de bloedsomloop met als gevolg kortademigheid. In een enkel geval kan er een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel optreden.
Van de resultaten van het onderzoek maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die u heeft verwezen voor het onderzoek.
Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is: 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. De afdeling medische beeldvorming is op werkdagen te bereiken via onderstaand telefoonnummer.
U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming op de volgende locatie:
Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1
Medische beeldvorming/radiologie, route 44, begane grond
Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.
Meldt u zich een uur voor het onderzoek aan de balie van de dagopname.
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming via onderstaand telefoonnummer.
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Telefoonnummer: 088 - 70 68 550
Openingstijden: 08.00-17.00 uur
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, de teamleider van de afdeling of de laborant. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
08/20