
U bent door uw arts verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie van het Bravis ziekenhuis voor een angiografie/arteriografie en/of dotterbehandeling/PTA (= Percutane Transluminale Angioplastiek).
Het is een onderzoek/behandeling van de bloedvaten (via de liezen, soms via de arm).
Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom. U kunt hiervoor zelf geen afspraak maken. Het opnameplein neemt contact met u op om een afspraakdatum door te geven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een interventieradioloog, geassisteerd door twee laboranten medische beeldvorming.
https://www.hartstichting.nl/medisch-onderzoek/angiografie
Om een zo goed mogelijk resultaat van dit onderzoek te krijgen, is het belangrijk dat u de volgende voorbereiding volgt:
Gebruikt u voor de diabetes tabletten en heeft u hierover vragen in combinatie met de voorbereiding van het onderzoek, neem dan enkele dagen voordat u begint met de voorbereiding contact op met de (huis)arts die deze tabletten heeft voorgeschreven.
Indien u al bloedverdunnende middelen (o.a. Sintrom, Marcoumar, Ascal, Aspirine) gebruikt, moet u dit melden aan uw behandelend arts. Deze zal zo nodig de dosering hiervan aanpassen.
als de bloeduitslagen (nierfunctie) afwijkend zijn, wordt u de avond voor het onderzoek opgenomen. U krijgt dan een infuus om de nieren te spoelen. Dit infuus mag enkele uren na het onderzoek eruit. Voordat u naar huis gaat, wordt er nog bloed geprikt om te kijken hoe de nierfunctie op dat moment is.
De totale duur van de procedure (voorbereiding, onderzoek en nazorg) is afhankelijk van meerdere factoren, onder andere van de ligging en conditie van de bloedvaten. Het onderzoek duurt gemiddeld 60 – 90 minuten.
Een interventieradioloog voert het onderzoek uit en wordt daarbij geassisteerd door twee laboranten medische beeldvorming. Eén van de laboranten legt het onderzoek nogmaals uit en neemt met u nog enkele vragen door (o.a. geboortedatum, medicatie, allergieën).
U komt op een röntgentafel te liggen en de lies (liezen) wordt ontsmet met een desinfectiemiddel. Daarna worden er steriele doeken over u heen gelegd. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek de armen naast het lichaam laat liggen en niet met de handen in de ontsmette lies of aan de steriele doeken komt.
De radioloog zal de lies plaatselijk verdoven. Deze prik voelt u. Hierna prikt de radioloog het bloedvat aan met een naald, waardoor hij een dunne geleidedraad in het bloedvat kan schuiven. De naald wordt verwijderd en over de geleidedraad wordt een katheter (slangetje) in het bloedvat geschoven naar de plaats waar onderzoek van de bloedvaten nodig is. Hier voelt u in principe niets meer van. De radioloog kan op een beeldscherm zien waar de katheter zich bevindt. Als de katheter op de juiste plaats ligt, wordt een contrastvloeistof ingespoten, waardoor de bloedvaten zichtbaar kunnen worden gemaakt op de röntgenfoto’s. Tijdens het inspuiten van deze contrastvloeistof voelt u een warme gloed door het lichaam trekken.
Blijf tijdens het onderzoek zo stil mogelijk liggen. Volg de instructies van de laborant medische beeldvorming op. De radioloog vertelt u gedurende het onderzoek steeds wat hij doet.
Wanneer afgesproken is om gelijk een dotterbehandeling uit te voeren, wordt na het maken van de foto’s de katheter gewisseld voor een ballonkatheter. Deze katheter wordt door het bloedvat geschoven naar de plaats van de vernauwing en wordt aldaar opgeblazen. Dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden er weer foto’s gemaakt om het resultaat van de behandeling te beoordelen.
Het kan zijn dat er besloten wordt na de dotterbehandeling nog een stent in te brengen. Dit is een langwerpig korfje van geheugenmetaal, wat meehelpt de vernauwing in het bloedvat “weg” te drukken.
Zijn de foto’s gemaakt en/of de dotterbehandeling gedaan? Dan wordt de katheter verwijderd en het bloedvat door middel van tien minuten dichtdrukken en een drukverband, of sluiten met een “propje”, gedicht.
Na het onderzoek hoort u van de laborant medische beeldvorming of de verpleegkundige van de afdeling hoe lang u plat in bed moet blijven liggen. Dit is afhankelijk van de dikte van de gebruikte katheter en zal drie tot zes uur bedragen. Hierbij mag u het been van de aangeprikte lies niet bewegen. Indien er in beide liezen is geprikt, mag u beide benen niet bewegen. Het hoofd mag door middel van de hoofdsteun iets hoger liggen, maar u mag het hoofd niet zelf optillen.
Met name de eerste uren wordt door de verpleging uw bloeddruk, polsfrequentie en het drukverband in de lies gecontroleerd.
U heeft een drukverband of een “plugje” in de lies gekregen. Indien uw lies gaat bloeden (het verband wordt nat en de lies voelt warm aan) of als het verband te strak zit (het been gaat tintelen), waarschuw dan de verpleging.
Drink na het onderzoek extra veel water. Het contrastmiddel verdwijnt dan sneller uit uw lichaam.
U mag na het verblijf niet zelf naar huis rijden. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan rijden.
Wij raden u sterk aan de dag en nacht na het onderzoek niet alleen thuis te zijn. Zorg ervoor dat iemand bij u thuis aanwezig is.
De eerste dagen na de behandeling moet u het rustig aandoen. Dat wil zeggen niet sporten en geen intensieve arbeid verrichten en zeker niet tillen.
Contrastvloeistof kan een allergische reactie en/of een onaangename bijwerking veroorzaken. Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen of andere medicijnen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Meld dit voor het onderzoek ook aan de laborant medische beeldvorming.
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts, verpleegkundige of aan de afdeling medische beeldvorming.
U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:
Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1, route 44, begane grond
Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.
Meldt u zich voor het onderzoek op de afdeling dagopname.
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het opnameplein. Zij zullen het doorgeven aan de afdeling medische beeldvorming/radiologie en in overleg een nieuwe datum met u afspreken.
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Telefoonnummer: 088 –70 68 550
Openingstijden: 8.15 - 16.45 uur
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek uw probleem niet op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
06/20