
ADHD uit zich in aandachtsproblemen en/of in hyperactiviteit en impulsiviteit welke al voor het zevende levensjaar beginnen.
De stoornis manifesteert zich op meer dan één terrein. Dit kan zijn op school/werk, thuis en in de vrije tijd (bijvoorbeeld op een sportvereniging) of bij familie en vrienden thuis. ADHD leidt tot aanwijsbare beperkingen in het functioneren met nadelige gevolgen voor de sociaal-emotionele/cognitieve ontwikkeling.
Medicatie is samen met psychologische begeleiding een krachtige behandeling. Kinderartsen en kinderpsychiaters schrijven deze medicatie voor. Huisartsen doen dit ook.
Medicatie geeft bij ongeveer 70% van de kinderen afname van de symptomen en verbetering van het gedrag. Medicatie bevordert het concentratievermogen.
Medicatie heeft ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
Deze bijwerkingen doen zich voornamelijk voor bij het starten van de medicatie of bij dosisverhoging.
Voor 18 jaar
Zoals het op dit moment volgens de Jeugdwet geregeld is, kun je voor je medicatie tot 18 jaar bij de kinderarts terecht.
Indien er geen medicatie meer gebruikt wordt, zijn verdere controles niet nodig. Mocht het in de toekomst niet goed gaan, dan ga je hiervoor naar de huisarts. De huisarts verwijst je dan eventueel voor je 18e jaar terug naar de kinderarts.
Na 18 jaar
Na je 18e jaar word je ontslagen bij de kinderarts.
Als het ontslag naar de huisarts plaatsvindt, dan ontvangt de huisarts een ontslagbrief met daarin de laatste gegevens van uw medicatie, bloeddruk, groei en algemene informatie.
Soms adviseert de kinderarts de controles voort te zetten bij een volwassen psychiater. Dit doet de kinderarts samen in overleg. De psychiater ontvangt dan een doorverwijzing van de kinderarts.
Het volgende wordt geadviseerd:
U kunt veel informatie vinden op de site van de oudervereniging “Balans”. Dit is een vereniging voor ouders van kinderen en volwassenen met leer-, ontwikkelings- en gedragsstoornissen waaronder ADHD. U kunt de informatie vinden op het volgende internetadres: www.balansdigitaal.nl
04/19