“We geven patiënten die roken soms net dat steuntje in de rug om te stoppen”

In het Bravis ziekenhuis zetten we ons in om samen beter te worden. Roken past daar niet bij. Het Bravis ziekenhuis is daarom niet alleen volledig rookvrij, maar we helpen patiënten ook als zij willen stoppen met roken. Een van de collega's die hierbij helpt is Caroline Derksen, al 22 jaar longverpleegkundige in ons ziekenhuis. “Soms zijn patiënten zo geschrokken door hun opname in het ziekenhuis, dat ze direct besluiten te stoppen met roken.”  

In de 22 jaar dat Caroline bij Bravis werkt, is er veel veranderd. “Vroeger stond er bij feestjes een glas met sigaretten op tafel. Tegenwoordig is roken zelfs op sommige buitenterreinen verboden, zoals bij Bravis. Maar stoppen met roken is moeilijk, het is echt een verslaving. Wij bespreken altijd met patiënten of ze roken en of ze willen stoppen.  Als ze dat willen, kunnen ze gebruik maken van hulp van een stopcoach en individuele of groepsbegeleiding. Vaak wordt dit vergoed door de zorgverzekering. Als ik vervolgens van de patiënt hoort dat het gelukt is om te stoppen, is dat natuurlijk super. Het komt de gezondheid namelijk altijd ten goede.” 

Op de poli longgeneeskunde komen regelmatig patiënten met klachten waar roken een rol in speelt. “Een standaardvraag aan onze patiënten is of ze drugs gebruiken, alcohol drinken of roken. Rookt een patiënt, dan ga ik altijd het gesprek hierover aan: hoe lang rook je al en hoe veel per dag? Ook vragen we altijd of een patiënt al pogingen heeft ondernomen om te stoppen of dat nu wil. Dan kan diegene namelijk gebruik maken van het stoppen-met-roken-programma. In mijn werk zie ik patiënten vaak meerdere keren terug. Sommige patiënten lukt het om te stoppen. Of het gebruik van sigaretten af te bouwen. Zo ging een patiënt in 1,5 maand tijd terug van 20 sigaretten per dag naar 3 en merkte gelijk dat ze meer lucht had. Natuurlijk geef ik dan een compliment. Al hoop ik natuurlijk dat ze uiteindelijk echt stopt met roken.” 

Soms worden mensen onverwacht opgenomen in de kliniek. “Ook dan kunnen wij als longverpleegkundigen ingeschakeld worden als de patiënt rookt. In het ziekenhuis kan je namelijk niet roken. Patiënten kunnen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Wij proberen als longverpleegkundigen altijd even langs te gaan bij de patiënt en hierover te praten. Heb je er last van dat hij niet kan roken? Zo ja, dan kunnen wij de behandelend arts vragen om een nicotinepleister voor te schrijven. Al zijn er patiënten die zo geschrokken zijn dat ze helemaal geen behoefte hebben aan een sigaret. In dat geval bespreken we ook altijd hoe de patiënt denkt dat het gaat als ze straks uit het ziekenhuis zijn. En willen ze stoppen? Ook dan is het mogelijk gebruik te maken van hulp en geven we ze een folder mee. Maar uiteindelijk is het altijd aan de patiënt om te bepalen of ze hier gebruik van willen maken.”  

Meer weten? Kijk dan op www.bravis.nl/rookvrij.