Vuurwerk; geniet maar wees verstandig!

Oogarts Paul Ernest vertelt

Drie jaar geleden draaide oogarts Paul Ernest zijn eerste oudejaarsdienst bij het Bravis ziekenhuis. Het was een extreme avond. Om 22.30 uur werd hij al opgeroepen. Hij behandelde die avond verschillende vuurwerkslachtoffers. “Een patiënt die al eerder het zicht in één oog verloren had, verloor door het experimenteren met vuurwerk ook het zicht in zijn andere oog”.

Tijdens zijn dienst ziet Paul vuurwerkslachtoffers van alle leeftijden. “We zien veel jongeren, maar ook 50+ers die experimenteren met vuurwerk. Mensen zijn zich vaak niet bewust van het risico. Een oog is een zeer kwetsbaar orgaan. Elke vuurwerkpijl kan, als hij niet veilig afgestoken wordt, blindheid tot gevolg hebben.” Als meest extreme voorbeeld vertelt hij het indrukwekkende verhaal van een patiënt die hij tijdens oudjaar behandelde. Deze patiënt was al eerder het zicht in één oog verloren. Door het experimenteren met vuurwerk verloor hij ook het zicht in zijn andere oog. “Deze patiënt kwam al tastend om zich heen de spreekkamer binnen. Nu helemaal blind; door het vuurwerk wat hij zojuist had afgestoken.” Maar volgens Paul zijn niet alle vuurwerkslachtoffers degene die het vuurwerk zelf afgestoken hebben, ca. 50% van de slachtoffers zijn omstander.

Genieten
Als puber stak Paul zelf ook wel eens vuurwerk af, maar door zijn werk als oogarts is zijn mening over vuurwerk veranderd. Het volledig verbieden van vuurwerk hoeft volgens hem niet, wél van consumentenvuurwerk. Er zijn veilige alternatieven. “Vorig jaar vierde ik oud & nieuw in Antwerpen. De bewoners staken zelf geen vuurwerk af omdat de gemeente een grote vuurwerkshow georganiseerd had op de Schelde. Twintig minuten lang genoten we veilig van het meest prachtige vuurwerk.” Een grote wens van Paul is dan ook dat er meer gemeentes vuurwerkshows organiseren. Hierdoor kan iedereen genieten van prachtig vuurwerk en zorgen vakmensen voor het veilig afsteken van vuurwerk.

Tips
Door de toenemende maatschappelijke bewustwording van het gevaar van vuurwerk zien we landelijk gelukkig een dalende trend in het aantal vuurwerkslachtoffers. Maar nog steeds verliezen in Nederland jaarlijks mensen hun zicht door het afsteken van vuurwerk. Volgens onze oogarts is elk oog wat door vuurwerk verloren wordt er een teveel.

Wil je toch vuurwerk afsteken? Dan geeft Paul je graag een aantal tips:

  • draag altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.
  • wees voorzichtig met alcohol. Mag je niet meer rijden door teveel alcohol? Dan mag je ook geen vuurwerk meer afsteken.
  • houd afstand en wees verstandig!