VRE-bacterie niet meer aangetroffen op afdeling neurologie

Afdeling neurologie EF2 in Bergen op Zoom is sinds zaterdagmiddag weer in gebruik. Nadat de afdeling vorige week grondig is gereinigd en gedesinfecteerd, zijn kweken afgenomen. In die kweken is de VRE-bacterie niet meer aangetroffen.

Enkele weken geleden werd de VRE-bacterie aangetroffen bij zes patiënten van de afdeling EF2 in Bergen op Zoom. Vervolgens zijn de besmette patiënten in isolatie verpleegd totdat zij naar huis konden. De overige patiënten zijn regelmatig gecontroleerd door kweken af te nemen. Nieuwe neurologische patiënten werden op afdeling G7 opgenomen. Afdeling EF2 en alle aanwezige materialen zijn grondig schoongemaakt en vervolgens zijn kweken afgenomen. Daarin is de VRE-bacterie niet meer aangetroffen, zodat de afdeling weer volledig in gebruik kon worden genomen. De beperkingen zijn opgeheven, al blijft het belangrijk om goede handhygiëne toe te passen. Daarnaast worden de afdeling en de aanwezige apparatuur dagelijks extra schoongemaakt en worden er regelmatig kweken afgenomen.

Antibiotica
De VRE-bacterie is voor veel mensen ongevaarlijk. Bij zeer zieke patiënten kan hij infecties veroorzaken, maar die zijn zelden ernstig. Het grote probleem is dat de VRE-bacterie niet reageert op een behandeling met antibiotica en zich gemakkelijk verspreidt via contact met besmette personen, oppervlakken en voorwerpen. Door een goede handhygiëne toe te passen kan verspreiding worden voorkomen.