VRE-bacterie op afdeling neurologie (update)

Onlangs is op de afdeling neurologie EF2 in Bergen op Zoom de VRE-bacterie aangetroffen. Deze bacterie is voor veel mensen ongevaarlijk. Bij zeer zieke patiënten kan hij een infectie veroorzaken, maar die zijn zelden ernstig. Het grote probleem is dat de VRE-bacterie niet reageert op een behandeling met antibiotica en zich gemakkelijk verspreidt via contact met besmette personen en voorwerpen. Daarom zetten we alles in het werk om verdere verspreiding te voorkomen en willen we ervoor zorgen dat de bacterie niet meer terugkeert. Daarvoor is een goede handhygiëne essentieel.

Op dit moment weten we dat vijf patiënten en hun omgeving zijn besmet met de VRE-bacterie. Zij hebben geen infectie. De besmette patiënten liggen in isolatie. De overige patiënten verblijven op de afdeling en worden regelmatig gecontroleerd. Afdeling EF2 en alle aanwezige materialen worden grondig schoongemaakt. Nieuwe neurologische patiënten worden op andere afdelingen verpleegd om nieuwe risico’s tegen te gaan. De situatie in de rest van het ziekenhuis wordt in kaart gebracht. Bij ontslag van een besmette of een mogelijk besmette patiënt wordt de familie en/of zorginstelling op de hoogte gebracht van de situatie.

Bezoek
Bezoekers mogen hun naaste op de afdeling neurologie bezoeken, maar mogen geen gebruik maken van de algemene ruimtes. Het dringend verzoek is om alleen de naaste te bezoeken, zo min mogelijk materialen aan te raken en meteen na het bezoek weer naar huis te gaan. Het is bovendien belangrijk om voor én na het bezoek aan de afdeling de handen goed te desinfecteren.

Veel gestelde vragen
De VRE-bacterie komt helaas vaker voor in ziekenhuizen. De RIVM heeft de veel gestelde vragen over de bacterie op hun website geplaatst. Zie: Veelgestelde vragen VRE | RIVM

__________________________________________________

Update VRE-bacterie: 31-10-2022

De bestrijding van de VRE-bacterie op afdeling neurologie EF2 in Bergen op Zoom lijkt succesvol. De bacterie is tot nu toe bij zes patiënten aangetroffen. De F-vleugel op de tweede verdieping is inmiddels vrijgegeven. De hoop is dat ook de E-vleugel eind deze week in gebruik kan worden genomen. Het blijft echter belangrijk om alert te zijn en een goede handhygiëne toe te passen.

Nadat de VRE-bacterie werd aangetroffen, zijn de besmette patiënten in isolatie verpleegd, totdat zij naar huis konden. De overige patiënten worden regelmatig gecontroleerd door kweken af te nemen. Nieuwe neurologische patiënten zijn met name op afdeling G7 opgenomen.

E- en F-vleugel
Als eerste is de F-vleugel vrijgemaakt, grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Vervolgens zijn omgevingskweken afgenomen. Daarin is de VRE-bacterie niet meer aangetroffen, zodat deze vleugel in gebruik kan worden genomen. Vervolgens wordt ook de E-vleugel schoongemaakt en gedesinfecteerd. Over enkele dagen zijn hiervan de kweekresultaten bekend. Totdat de E-vleugel vrijgegeven is, wordt een deel van de neurologiepatiënten nog opgenomen op G7.
Nadat de hele afdeling EF2 is vrijgegeven, worden regelmatig steekproeven genomen. De VRE-bacterie kan namelijk heel hardnekkig zijn en is lastig te bestrijden.

Ongevoelig voor antibiotica
Deze bacterie is voor veel mensen ongevaarlijk. Bij zeer zieke patiënten kan hij infecties veroorzaken, maar die zijn zelden ernstig. Het grote probleem is dat de VRE-bacterie niet reageert op een behandeling met antibiotica en zich gemakkelijk verspreidt via contact met besmette personen, oppervlakken en voorwerpen. Door een goede handhygiëne toe te passen kan verspreiding worden voorkomen.