Voordelen van ‘slimme pleister’ nu ook wetenschappelijk aangetoond

Snel anticiperen op verslechterende toestand dankzij continu meten

Op sommige afdelingen in ons ziekenhuis maken verpleegkundigen al enkele jaren gebruik van de biosensor, ofwel de ‘slimme pleister’. Deze pleister meet continu de hartslag en ademhaling van een patiënt en brengt een verpleegkundige op de hoogte als er afwijkende waarden zijn. De voordelen van de biosensor zijn binnen Bravis nu ook wetenschappelijk aangetoond en deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Comparative Effectiveness Research.

Op bovenstaande foto ziet u de biosensor die tijdens het onderzoek werd ingezet. Inmiddels is dit model vervangen door de zogenaamde healthdot van Philips.

“Het gebruik van de slimme pleister is een resultaat van een langdurige samenwerking met Philips”, vertelt wetenschapscoördinator Heleen Vroman. “Voorheen moesten verpleegkundigen bij patiënten drie keer per dag vitale waarden als ademhaling, hartslag en mate van beweging monitoren. Dat gebeurt nu nog steeds, maar ook permanent en automatisch door de pleister. Mogelijke verslechtering tussen die drie metingen wil je ook graag sneller in de beeld hebben, daar zorgt de biosensor voor.”

Om de voordelen van de biosensor ook wetenschappelijk te kunnen staven, voerde toenmalig master-student Diederik Mosch in 2021 tijdens zijn stage bij Bravis een onderzoek uit naar het gebruik en de resultaten van de biosensor. Dat deed hij op de afdeling klinische fysica. Klinisch fysicus Martijn Franken en Heleen begeleidden hem hierbij. Heleen heeft na afloop van de studie de resultaten verder uitgewerkt en vergeleken met gegevens van patiënten die een vergelijkbare ingreep hebben ondergaan vóór het gebruik van de slimme pleister.

Minder IC-opnames
“De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is wellicht dat patiënten die een grote buikoperatie hebben ondergaan tijdens de periode waarin de pleister werd gebruikt minder snel op de IC terechtkomen, dan patiënten met een vergelijkbare operatie in de voorafgaande jaren”, vervolgt Heleen. “Een vrij logisch gevolg hiervan is dat daardoor ook de zorgkosten dalen. We hoorden van verpleegkundigen en patiënten al positieve verhalen over het gebruik van de slimme pleister, maar we zijn blij dat de voordelen nu ook wetenschappelijk zijn onderbouwd.”

Dankzij de ondersteuning van de stuurgroep Connected Care (partnership tussen Philips en Bravis en onderdeel van het programma Zorgvernieuwing) en een groot aantal betrokken collega’s, waaronder teamleider en zorgmanager van GF6 Diana Kodde en Marcel Swijnenburg, hebben Martijn en Heleen de studie met succes afgerond en in september 2022 bij het wetenschappelijke tijdschrift ingediend. Medio deze maand is de studie gepubliceerd.