Voor Jan en Leon is iedere dag 'fiets naar je werk dag'

“Fiets naar je werkdag” is een jaarlijks terugkerend event! Steeds meer Bravis-collega’s nemen de (elektrische) fiets naar hun werk. Zo ook Leon Wijt en Jan Huffmeijer, beiden Eerste HartHulp (EHH)-verpleegkundigen op de SEH in Roosendaal.

Leon en Jan wonen beiden in Bergen op Zoom, en toen de EHH een aantal jaren geleden naar Roosendaal verplaatst werd stonden zij voor de keuze: ga ik een auto aanschaffen of op de fiets naar Roosendaal? Beide heren kozen voor de fiets, en fietsen daarmee 30 kilometer op een werkdag! “Per jaar gaat het om zo’n 5000 kilometer woonwerkverkeer”, schatten ze in. Leon doet dat met zijn Speedpedelec die tot wel 45 km/uur kan, en Jan met de elektrische fiets. En inmiddels zijn zij zo fanatiek dat ze eigenlijk altijd met de fiets naar het werk gaan. “Alleen als het flink gesneeuwd heeft ga ik met de auto. Dus dat was afgelopen winter 5 diensten”, vertelt Jan. En Leon heeft het afgelopen half jaar nog maar één keer hoeven te tanken met de auto.

Fietsen is een duurzaam alternatief voor de auto, en kent meer voordelen blijkt. “In de auto is iedereen maar druk en gehaast. Fietsen is een fijne manier om na je werkdag even los te komen van je werk”, aldus Leon. Ook is het gezond om te bewegen. “En daarnaast heb ik ook een flink financieel voordeel. We ontvangen een reisvergoeding én mijn fiets heb ik voordelig aan kunnen schaffen via de fietsregeling van het Bravis”, vertelt Jan.

Voor Jan en Leon is iedere dag dus een “fiets naar je werkdag”. En het plezier van fietsen werkt aanstekelijk want steeds meer collega’s op de SEH nemen de fiets. “We hebben ook een aantal collega’s uit Breda die af en toe met de racefiets komen, en dat is 40 km enkele reis!”. Zo kan iedereen in Bravis zijn of haar steentje bijdragen aan verduurzaming. Want 2020 hebben wij met z’n allen bijna 17 miljoen kilometer (!) aan woonwerkverkeer gereisd, waarvan ongeveer 2/3 met de auto. Dit is overigens in lijn met landelijke gemiddeldes.

Wat Jan en Leon betreft blijft het niet alleen bij fietsen naar het werk. Al pratende komen er herinneringen naar boven over fietsvakanties in het verleden en ontstaan ideeën voor de toekomst. Wie weet gaan ze ooit écht naar Santiago de Compostella op de fiets!