Geslaagde samenwerking Bravis en Avans studenten

Hoe maken we hygiëne & infectiepreventie hip in het Bravis ziekenhuis? Met deze opdracht gingen 3 teams van 5 studenten van de Avans Hogeschool afgelopen week aan de slag. Vrijdag 2 november presenteerden zij hun ideeën aan de vierkoppige jury.

Dit gebeurde in het kader van de Avans Multidisciplinary eXperience week (AMX-week), waarin studenten van verschillende opleidingen oplossingen bedenken voor problemen van externe opdrachtgevers. De AMX-week liep van 29 oktober tot en met 2 november.

Uitdaging
Aandacht voor hygiëne en infectiepreventie is nodig om ziekenhuisinfecties bij patiënten zoveel mogelijk te voorkomen. Landelijk zijn hiervoor regels opgesteld. Bravis vindt het belangrijk dat medewerkers deze kennen, omarmen en toepassen in hun werk. Aan de studenten de uitdaging om hier een oplossing voor te bedenken.

Aan de slag
In 5 dagen tijd leerden de studenten het ziekenhuis kennen: ze kregen een rondleiding door het gebouw, keken mee op afdelingen en interviewden medewerkers. Na een intensieve samenwerking presenteerden de teams op vrijdagochtend hun ideeën aan de jury in de aula van het Bravis ziekenhuis Roosendaal. De jury bestond uit een verpleegkundige, zorggroepmanager, deskundige infectiepreventie en lid van het Brave InnovatieTeam.

Winnaars
“Een actief team dat vanuit verschillende invalshoeken creatieve oplossingen heeft bedacht die praktisch haalbaar zijn.” Zo omschreef de jury het winnende team. De studenten bedachten onder andere een handzeeppompje met teller. De teller geeft met kleuren aan of het pompje regelmatig (groen) of weinig (rood) gebruikt wordt op een afdeling. Een tweede oplossing was een wegwerphandschoen met aan de binnenkant een desinfecterende laag. Deze zorgt ervoor dat verpleegkundigen tijdens het wisselen van de handschoenen schone handen blijven houden.

Andere ideeën
Ook de andere studenten kregen complimenten over hun creativiteit. 1 team had een speciale scanner bedacht om de handhygiëne te verbeteren. Het apparaat scant de hand en laat direct zien welke gebieden zijn vergeten tijdens het desinfecteren. Het andere team riep Victor & Victoria in het leven. Deze virtuele verpleegkundigen zijn aanwezig in de patiëntenkamers waar ze zorgverleners herinneren aan de juiste richtlijnen voor hygiëne.

Finale in Chassé Theater Breda
‘s Middags verzamelden alle teams van de 45 opdrachtgevers zich in het Chassé Theater in Breda. De winnende teams presenteerden hun oplossing nu voor een jury van alle opdrachtgevers. Het team dat in het Bravis ziekenhuis had gewonnen, viel opnieuw in de prijzen.

Vervolg
Het Bravis ziekenhuis kijkt terug op een geslaagde samenwerking met Avans Hogeschool en de studenten. De afdeling Hygiëne & Infectiepreventie gaat onderzoeken hoe de ideeën vertaald kunnen worden naar de praktijk.