Tygo in gesprek met SEH-arts over gevolgen GHB-gebruik

Nieuwe EO-serie ‘Tygo in de GHB'

Op de SEH en IC in Bergen op Zoom zijn filmopnamen gemaakt voor de nieuwe EO-serie ‘Tygo in de GHB’. Tygo Gernandt sprak met SEH-arts Robbert Groenewegen over de medische consequenties van overmatig GHB-gebruik. De serie start op maandag 26 november.

Acteur Tygo Gernandt duikt de komende vier weken  in de wereld van de GHB. Hij trekt op met gebruikers en dealers, spreekt met deskundigen en volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed.  Zijn zoektocht naar wat jongeren drijft om GHB te nemen is te zien in een nieuwe tv-serie van de EO.

Gevolgen

Voor de serie kwam Tygo onder meer langs bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Robbert Groenewegen verwoordt helder waar zijn afdeling en de IC mee te maken krijgen nadat, vaak nog jonge, GHB-gebruikers zijn binnengebracht. Ook gaat hij in op de medische gevolgen van overmatig gebruik.

Onderschat

GHB wordt ook wel de nieuwe heroïne genoemd. Volgens arts-epidemioloog Esther Croes van Trimbos Instituut gebruikten het afgelopen jaar 50.000 mensen GHB. Op dit moment worden 1.000 mensen in de verslavingszorg behandeld voor hun GHB-verslaving. Hoeveel GHB-verslaafden met problemen er precies zijn, is niet duidelijk. Afkicken is moeilijk, maar liefst 70% van de afgekickte gebruikers valt weer terug.

‘Tygo in de GHB’ is vanaf 26 november op vier maandagavonden om 21.20 uur te zien op Nederland 3/NPO3. Het Bravis ziekenhuis en het interview met Robbert Groenewegen komt in de derde aflevering op maandag 10 december voorbij.