Meer dan 500 Bravis-patiënten meten regelmatig zelf hun waarden. COPD-patiënten namen hierin het voortouw, waaronder Arie Fun. Hij vertelde tijdens de inspiratiesessie dat hij door het thuismeten minder vaak in het ziekenhuis komt. “Bovendien kan ik nu zelf zien hoe het met mijn gezondheid gaat”, aldus Arie Fun. De longafdeling weet meteen als het niet goed gaat met de patiënt. “Zien we afwijkingen in de metingen, dan nemen we contact op. Dat kan ook via de app. Dat is vooral fijn als de patiënt benauwd is”, legde longverpleegkundige Caroline Derksen uit.
Bloeddruk
De grootste groep Bravis-patiënten (200) meet thuis de bloeddruk. Vasculair internist Mustafa Ezzahti krijgt hierdoor betrouwbaardere metingen. “De metingen in het ziekenhuis zijn minder betrouwbaar omdat mensen door de spanning al een hogere bloeddruk hebben. Een 24-uurs bloeddrukmeting is heel onprettig voor de patiënten. De thuismetingen zijn betrouwbaarder. Daardoor krijg je betere behandelingen en kun je sneller ingrijpen als het niet goed gaat”, lichtte Mustafa toe. “Door het thuismeten ervaar ik meer rust tijdens mijn spreekuren en zie ik meer nieuwe patiënten.” Hij zou het zelfmeten ook graag aanbieden aan patiënten in de kliniek en aan mensen die onder behandeling zijn bij de huisarts.
Zwangerschapsdiabetes
Sinds april vorig jaar wordt thuismeten ingezet bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes. “Daarvoor hielden ze in een boekje hun glucose bij. Door de metingen bij te houden in een app, hebben we meteen inzicht in de resultaten en krijgen we een alarm als de resultaten niet goed zijn”, vertelde internist-endocrinoloog Michiel Stegenga. “Veruit de meeste zwangeren met zwangerschapsdiabetes doen mee en zijn tevreden.”
Monitoringscentrum
Fleur Suijkerbuijk, adviseur zorginnovatie, wist te melden dat het Bravis ziekenhuis vanaf maart gaat werken met een monitoringscentrum. “Daar komen alle alarmeringen in eerste instantie binnen en gaan indien nodig naar de verpleegkundige van de poli’s. Hierdoor kunnen we het aantal alarmen beheersbaar houden, sneller en efficiënter behandelen. Dit komt de kwaliteit van zorg voor de patiënt ten goede.”
Luscii
Voor het thuismeten wordt gebruik gemaakt van de Thuismeten-app van Luscii. Daan Dohmen, een van de oprichters van Luscii en hoogleraar digitale transformatie in de zorg, sloot de inspiratiesessie af. Hij nam de zaal mee naar het idee achter de app en de toekomst van digitale zorg. De verwachting is dat steeds meer patiënten en patiëntgroepen profijt kunnen hebben van thuismeten.