Stem je ook mee?

Vorig jaar konden kunstenaars uit Nederland en België een ontwerp insturen voor een tweedelig gedenkkunstwerk, waarvan de onderdelen eerst apart in Roosendaal en in Bergen op Zoom geplaatst worden, maar later bij de nieuwbouw worden samengevoegd tot één geheel. Er zijn veel reacties op gekomen! Op dit moment zijn nog drie kunstenaars in de running. Hun schetsontwerpen laten we ook graag aan jullie zien! Welk ontwerp heeft jouw voorkeur? Stem je mee?!

De schetsontwerpen zijn t/m 4 maart te vinden in De Oase, de expositieruimte in de polikliniek in Roosendaal. 

Scan de QR-code...
Je kunt digitaal je stem uitbrengen. Scan de QR-code en geef op het stemformulier aan wie jouw voorkeur heeft. Dan is het wel goed om eerst nog wat meer te weten over de ontwerpen en de gedachten van de kunstenaar.

...of stem via deze link: Ik stem ook mee


'Wat blijft' door Karin Colen

Het werk van Karin Colen is geïnspireerd op paardenbloemzaden, een symbool voor rouw, emotionele weerbaarheid en kracht. In eerste instantie worden de zaden verdeeld over de twee locaties, wanneer de nieuwbouw klaar is worden ze samengevoegd. De zaden worden gegroepeerd langs een pad van stapstenen, deze leiden je naar een grote, gladde steen waarop de tekst 'Wat blijft' staat. 's Avonds kunnen de zaden van onderuit verlicht worden. In een document is mooi het beoogde resultaat in beeld gebracht. Kijk zelf maar. Karin heeft er ook een filmpje van gemaakt. Klik hier. 
 

'Bloemen als troost' door Linda Nieuwstad

Linda is gespecialiseerd in monumentale bloemen enbloemstillevens van restmaterialen als vrachtwagenzeil, vilt, gerecycled leer en metaal. Ze koos ook voor het kunstwerk voor deze techniek. Bloemen en gedenken passen heel goed bij elkaar. De basis zijn stalen wanden, die door hun halfronde vorm enige geborgenheid geven. Hierin zijn o.a. enorme rozen, vergeet-mij-nietjes en dahlia's verwerkt, gemaakt van vrachtwagenzeil. Bekijk de uitleg van Linda in dit filmpje.


'Hart en Ziel' door
Laura Weeber en Milou van Ham 

Laura Weeber en Milou van Ham kozen voor een vorm en een contravorm die zowel samen als ieder apart een krachtig en interessant beeld vormen. Het hart is voor Roosendaal bedacht. De hartvormige uitsneden, die kunnen functioneren als banken, zijn bedoeld voor Bergen op Zoom. In de planken van de banken en in de hoofdvorm worden vertalingen van het woord 'liefde 'gefreesd: amor (Portugees / Spaans), cariad (Welsh), kaerlighed (Deens),  lyubov' (Russisch), rakkaus (Fins) en szerelem (Hongaars). Zie hier de animatie van 'Hart en Ziel'

Geen triest beeld
'Apart, maar toch samen' was een van de opdrachten voor de kunstenaars. Samen moeten ze elkaar versterken, maar ook apart moeten ze interessant zijn. Het kunstwerk moet een herdenkingspunt zijn voor nabestaanden om naar terug te keren en in alle rust te herdenken. Maar..., het mag geen triest beeld geven. Er moet ook enige moed en licht van uitgaan. Laura Weeber / Milou van Ham, Linda Nieuwstad en Karin Colen hebben die uitgangspunten ieder op hun eigen persoonlijke manier geïnterpreteerd, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Welk ontwerp heeft jouw voorkeur? Scan de QR-code of klik op de link en stem mee!