Tentoonstelling Schilderijen olieverf op linnen van Ton Kraayeveld:

De voorstellingen zijn uit de dagelijkse werkelijkheid genomen en bijna gereduceerd tot een icoon, een archetype of een patroon. Dat stelt je in staat om langer te kijken en te ontdekken wat er nog meer te zien is. De huid van het schilderij bijvoorbeeld, hoe de verflagen zijn opgebouwd. Wat er onder de kleur doorschijnt, laat zich maar ten dele zien. We zien de picturale ruimte van de schilderkunst en de beelden staan model voor een groter verhaal.

De schilderijen op de afdeling longziekten vallen grofweg uiteen in twee dominante series. Die van de vorm en die van de patronen. We zien een grijs pand bijvoorbeeld met opschrift ‘Transit’. Een ander doek toont een stadswijk, of een fabriek? Het grootste schilderij heeft de titel ‘Area of High Density’. Hier voelen we iets van migratie, beweging, verstedelijking, verdichting, de stad. Andere doeken tonen patronen van cirkels, driehoeken, zoals we die kennen van patronen op o.a. huizen, aardewerk, die voorkomen in Afrika.

Bij Ton zijn twee residenties van groot belang geweest in de ontwikkeling van dit werk. Zo verbleef Ton enige tijd in Zimbabwe (2000) en een aantal maanden in Berlijn (2003). Ik denk dat we het verband tussen de vorm en de patronen met Zimbabwe en Berlijn terug kunnen lezen in de werken in de tentoonstelling. De vertaling van indrukken en de gevoeligheid van de schilderstijl die nergens expressief maar juist ingetogen naar voren treden. Ze geven ons de tijd en vragen ons om open te staan voor de wereld achter de schilderijen van Ton Kraayeveld. Een wereld van stilte en schoonheid, waar je geen mensen ziet, maar waar je de menselijke aanwezigheid des te duidelijker voelt.

Informatie en contact: www.tonkraayeveld.nl

Ton Kraayeveld wordt vertegenwoordigd door Galerie Nouvelles Images, Den Haag.