Sneller zelfstandig na stomaoperatie

Patiënten die een stoma krijgen, leren sinds kort al voor de operatie hoe zij hun stoma moeten verzorgen. Samen met verpleegkundigen wordt de dagelijkse verzorging na de operatie regelmatig geoefend, zodat patiënten uiteindelijk zonder thuiszorg naar huis kunnen.

Miranda Bakx, stoma - coloncareverpleegkundige: “Patiënten hoeven hierdoor niet te wachten totdat de thuishulp langskomt, maar kunnen de verzorging bij thuiskomst meteen zelf. Ze krijgen daardoor veel sneller hun onafhankelijkheid terug en dat vinden patiënten heel fijn. ”

Minder huidproblemen
Naast dat patiënten weer sneller hun zelfstandigheid terugkrijgen, zorgt deze manier van werken ook voor minder huidproblemen. Miranda: “Zelf doe je het namelijk altijd op dezelfde manier.”

Begeleiding
De verzorging van de stoma wordt zowel voor als na de operatie samen de verpleegkundige geoefend. Door deze oefenmomenten krijgen patiënten vertrouwen in eigen kunnen. Miranda: ‘Eerder gingen alle patiënten standaard met thuiszorg naar huis. Terwijl bijna iedereen dit heel goed kan leren. Vaak denken we dat oudere mensen hulp nodig hebben, maar laatst is Rien, een 68-jarige patiënt zonder hulp naar huis gegaan.

Rien Broere: “Door de voorlichting en het oefenen met het oefenpakketje was de echte stoma geen verrassing meer. En al na een paar keer was het niet meer per se nodig dat er een verpleegkundige bij het verwisselen aanwezig was. Dat gaf een gerust gevoel. Maar nog mooier was het, dat ik daardoor niet lang in het ziekenhuis hoefde te blijven. Op donderdag werd ik  geopereerd, op zondag mocht ik naar huis!’

Voor (bijna) iedereen
Miranda geeft aan dat dit voor bijna alle patiënten mogelijk is. Miranda: Er is maar een klein percentage die dit niet kan. Maar dat zijn echt uitzonderingen. Bijvoorbeeld iemand die niet goed ziet. Of iemand die door reuma vergroeide handen heeft. Soms is een patiënt nog wel onzeker als hij naar huis gaat. Daar hebben we als tussenoplossing voor dat er thuiszorg komt voor de niet geplande momenten. Dat geeft zekerheid. Meestal is alleen het hebben van een telefoonnummer al genoeg.”

Bravis Beter Thuis
In de nieuwe visie ‘Het nieuwe Bravis’ zijn meer eigen regie en zorg dichterbij patiënten brengen belangrijke thema’s. De stoma selfcare past in deze ontwikkeling en is onderdeel van Bravis Beter Thuis. Dit is ziekenhuiszorg, maar dan bij patiënten thuis of zo dichtbij mogelijk. Dat doen we samen met onze partners in de regio. De stoma selfcare is daar een mooi voorbeeld van: we ontwikkelden dit zorgpad samen met thuiszorgorganisatie TWB.