Slimme koppeling met EPD moet registratielast verlichten

Het Bravis ziekenhuis heeft samen met de bedrijven ChipSoft en Philips gewerkt aan een rechtstreekse koppeling tussen patiëntmonitoring en het elektronische patiëntendossier. Doelstelling is dat de koppeling de werklast voor verpleegkundigen verlicht zodat ze meer tijd aan de patiënt kunnen besteden.

Patiëntmonitoring
Bravis test de komende drie maanden op één afdeling in Bergen op Zoom een pleister van Philips (Biosensor) met valdetectie en die doorlopend hartslag en ademhaling meet. De metingen worden vervolgens geanalyseerd door een systeem met geavanceerde algoritmes die de metingen continue analyseert en onder andere een Early Warning Score (EWS) creëert. Deze EWS geeft verpleegkundigen een indicatie over de situatie van de patiënt en helpt hen in een vroegtijdig stadium in te grijpen wanneer de situatie van een patiënt achteruitgaat. Dit is een belangrijke stap om proactieve patiëntenzorg te realiseren waarbij een terugval van de patiënt mogelijk voorkomen kan worden voordat deze zich voordoet.

Koppeling naar patientendossier
Door de koppeling met het elektronisch patiëntdossier komen deze metingen en de EWS nu direct in het patiëntendossier te staan. Dat scheelt  administratie en levert kostbare tijd op die aan de patiënt kan worden besteed . De samenwerking is een belangrijke stap om verschillende systemen in het ziekenhuis met elkaar te laten communiceren en gegevens uit te wisselen.

In de praktijk
Marcel Swijnenburg, zorgmanager: “Ik ben trots op onze samenwerking met Philips en ChipSoft. De Biosensor is een innovatie die we heel graag wilden uitproberen en met de koppeling hebben we daar als ziekenhuis iets extra’s aan kunnen toevoegen. Door de uitwisseling van data tussen de verschillende systemen neemt de kwaliteit van zorg toe en wordt er doelmatiger gewerkt. Dit is een goed voorbeeld van digitale innovaties die nodig zijn om de zorg in de toekomst nog veiliger, patiëntgerichter en efficiënter te maken.”

Diana Kodde, teamleidinggevende: “Dit is een mooie stap vooruit. De komende drie maanden gaan we kijken hoe dit in de praktijk werkt.”