Sjoerd Buisman, ruimtelijk werk

Eerste tentoonstelling in De Oase van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal

Buismans hele werk gaat over de natuur. Hij sluit net ontkiemde bonen op in lichtdichte kasten. Hij legt knopen in takken die vervolgens vergroeien. Hij snoert pompoenen zo strak aan dat zij in plaats van een ronding gaandeweg een taille vertonen. En dan wachten, de natuur het werk laten doen. Zien wat er gebeurt. De magie van de levenskracht die zich openbaart is ontroerend, omgevormd, niet te stuiten en kwetsbaar tegelijk.

Sjoerd Buisman ontmantelt de natuur ook. Hij verzaagt bomen en takken, zet die weer volgens een patroon van de groeicurve in elkaar tot abstracte gefragmenteerde composities, die weliswaar hun organisch karakter nooit verliezen. Volgend het verloop van de groeisculpturen van verzaagd hout, gegoten brons of gelast staal, blijven de vertakkingen en de vervlechtingen onderhevig aan die van hun oorsprong.

Een van de in het oog lopende werken op de tentoonstelling is Geheelde Wonden (hout, herbarium 135 x 96 x 250 cm), een tafel met daarop uitgestald verzaagde boomdelen. De delen voelen lichamelijk aan door hun volumes en zachte rondingen. Ontdaan van de schors zijn ze zo prachtig van huid dat je die wilt strelen. Je wilt de geheimen ontdekken die zich schuilhouden in de poriën, de holtes, de oksels, de kwasten, knoppen en scheuren.