SEH-artsen erkend als medisch specialist

Het College Geneeskundig Specialismen (CGS) heeft de functie van SEH-arts erkend als medisch specialisme. Dat gaf niet alleen een gevoel van waardering bij onze 18 SEH-artsen, maar leverde hen ook heel wat enthousiaste reacties op. “Er kwamen al twee taarten onze kant op en we ontvingen van heel wat collega’s telefoontjes en berichten met felicitaties”, vertelt SEH-arts en medisch manager Robbert Groenewegen.

In ons Bravis ziekenhuis werken in totaal 18 SEH-artsen. Zij zorgen ervoor dat 24 uur per dag en zeven dagen per week iemand van hen aanwezig is op de Spoedeisende Hulp. Ruim twee jaar geleden was Bravis een van de eerste ziekenhuizen in ons land die deze SEH-artsen formeel benoemde als hoofdbehandelaar. In grote lijnen betekende dit dat een nieuwe patiënt die op de SEH komt, voortaan onder de verantwoordelijkheid van de behandelende SEH-arts valt. Dat was toen al een belangrijke stap op weg naar de huidige erkenning.

Buitenland
“Op korte termijn heeft de officiële erkenning door het CGS weinig impact op onze organisatie”, vervolgt Robbert. “Het is vooral een blijk van waardering voor de inzet van de afgelopen jaren en de geleverde kwaliteit van zorg. In Verenigd Koninkrijk en België zijn SEH-artsen al langer erkend als medisch specialist. Het geeft voldoening dat wij die titel nu ook hebben. We voelen ons gelijkwaardig en kunnen ook beter ons medisch domein afbakenen.”

Opleiding
Formeel gaat de erkenning waarschijnlijk in vanaf 1 januari 2024. Robbert verwacht niet dat er voor ons ziekenhuis op korte termijn veel zal veranderen. “Ik hoop vooral dat de opleidingsduur voor SEH-arts wordt verlengd van drie naar vijf jaar. De huidige drie jaar is echt te kort om de kennis over en de vaardigheden van dit specialisme in de volle breedte over te dragen.”