Regenboogboom maakt schitterende verbinding tussen patiëntje en thuis

Al vele jaren bezoeken vrijwilligers van stichting de Regenboogboom de afdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis. Onder de regenboogboom praten zij met de kinderen over wat hen bezighoudt. Ook delen ze kristallen uit. Als daar het licht op valt, ontstaan er schitterende regenboogkleuren. In coronatijd is het idee ontstaan van Regenboogboompakketjes. Daarin zitten twee kristallen: één voor het patiëntje en één voor het thuisfront. Als beiden het kristal zien, is er ondanks de afstand toch een verbinding.

De stichting viert volgend jaar haar dertigste verjaardag en is ontstaan op initiatief van Renee en Evert Jan van Zantvoort. “In die tijd was er nog weinig voor kinderen in het ziekenhuis. Er waren nog geen CliniClowns en ouders mochten ook niet in het ziekenhuis blijven slapen. Wij zijn begonnen met een boom, een lied en een verhaal. Zo zijn we de kinderen gaan bezoeken”, vertelt Renee.

Corona
Het idee voor de pakketjes ontstond in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het kristal werd gebruik voor kleine kinderen die niet bij hun ouders op de IC mochten komen en zo toch verbonden waren. “Toen begon corona”, aldus Renee. “Onze vrijwilligers konden de kinderen niet meer bezoeken. Voortbordurend op het idee van Amersfoort zijn we pakketjes gaan bedenken met een kristal voor het zieke kind en een kristal voor thuis. Maar het kristal kan ook in de klas worden opgehangen. Als daar het zonlicht opvalt, denken de klasgenootjes aan hun zieke vriendje.”
De pakketjes blijven, ook na corona “Hiermee kunnen we veel meer kinderen bereiken”, stelt Renee. “We gaan nu van 5000 naar meer dan 10.000 kinderen. De kristallen zijn een prima aanleiding om het gesprek aan te gaan.”

Curaçao
Donderdag 8 juli werd het eerste pakketje uitgereikt aan een 5-jarig jongetje en zijn moeder. Zij wonen tijdelijk in Curaçao, maar verblijven nu op de Antillenkamer van de afdeling Kind & Jeugd. Het tweede kristal is dan ook voor de vader van het jongetje, die op Curaçao is achtergebleven. Het patiëntje was heel blij met het presentje, vooral toen hij door het kristal naar het licht keek. “Ik zie allemaal regenboogkleuren”, riep hij enthousiast uit.

Op de foto: “Ik zie allemaal regenboogkleuren”, zegt het jongetje als hij door het kristal kijkt. Naast hem zijn moeder. Renee van Zantvoort (l) en Ineke Blaauwhoed, medisch pedagogische hulpverlener Kind & Jeugd, kijken toe.