Receptenboekjes vallen goed in de smaak

Receptenboekjes speciaal voor Oncologiepatiënten

Deze week zijn de nieuwe Bravis receptenboekjes overhandigd aan het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis. Dit keer een zomereditie, vol met recepten en tips voor Oncologiepatiënten met een verminderde eetlust of een zogeheten ‘smaakhandicap’. De boekjes vallen goed in de smaak. zelfs via Facebook krijgt de afdeling Oncologie aanvragen binnen.

Het komt geregeld voor dat de eetlust van oncologie patiënten door hun behandeling wordt verminderd. Ook kan het zijn dat er een zogeheten ‘smaakhandicap’ ontstaat, denk hierbij bijvoorbeeld aan slikproblemen, verandering in smaak of het niet meer kunnen proeven van bepaalde smaken. Hierdoor eten sommige Oncologiepatiënten minder en krijgen zo onvoldoende eiwitten binnen. Om deze patiënten toch wat aan te laten sterken biedt het Oncologie Centrum op de dagbehandeling een aantal speciale eiwitrijke hapjes aan. Deze hapjes vallen goed in de smaak. Regelmatig vragen patiënten om de recepten, zodat ze de hapjes thuis ook kunnen namaken.

Dat bracht Marco, waarnemend 1ste medewerker keuken in 2019 op het idee om de recepten te bundelen tot een receptenboekje. Hij trommelde een team op van onder andere voedingsassistentes, oncologieverpleegkundigen, een teamleider en de grafische afdeling van het ziekenhuis.  Samen ging ze aan de slag. “Het is echt een teamprestatie, dat maakt het ook extra leuk” vertelt Marco.

Aanpassingen
De recepten uit het boekje zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen zonder kanker. Het hele gezin kan dus gezellig mee eten. Soms kan het zijn dat een recept aangepast moet worden om aan de persoonlijke (smaak)situatie van de patiënt te voldoen. Hiervoor kunnen zij terecht bij de diëtisten van het Oncologie Centrum. Zij kijken en denken graag mee, zodat iedereen op een prettige manier kan blijven eten.

Groot succes
Het eerste receptenboekje werd in de winter van 2019 uitgegeven. Dat was een groot succes, hierdoor ontstond al snel het idee om een zomereditie te maken. “Het laat patiënten niet alleen weer genieten van eten, het zorgt ook voor afleiding. Ze denken even niet aan hun behandeling en ziekte. Daar doe je het toch voor.” Deze week kon Marco de nieuwe boekjes aan het Oncologie Centrum overhandigen. Daar zullen de voedingsassistentes de boekjes uitdelen aan patiënten op de dagbehandeling. “Onze patiënten zijn erg enthousiast. Zo enthousiast dat ze zelfs via de Facebookpagina van het Oncologiecentrum hebben gevraagd of ze een boekje konden reserveren.” Aldus Marco.

Op de foto
Marco Mouwen, initiatiefnemer en waarnemend 1ste medewerker keuken met het nieuwe receptenboekje en Oncologie verpleegkundige Wendy Struijs met het eerste receptenboekje uit 2019.