
Qocon, hét geboortezorgnetwerk van Zuid-West-Brabant, is gestart met saturatiemetingen (zuurstofmetingen) bij pasgeborenen. Hierdoor kunnen aangeboren hartafwijkingen eerder worden ontdekt.
Op 1 januari 2015 zijn de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom gefuseerd en gaan zij verder onder de naam Bravis ziekenhuis.
Bravis heeft een visiedocument opgesteld over de toekomst van medisch-specialistische zorg in de regio West-Brabant en het oosten van Zeeland. In onderstaande documenten leest u meer over de vernieuwingen in de ziekenhuiszorg voor de komende jaren.
Graag op de hoogte blijven van de nieuwtjes binnen het Bravis ziekenhuis. Bekijk dan regelmatig onze nieuwspagina.
Binnen het Bravis ziekenhuis wordt door medewerkers en artsen, patiënt en familie, gewerkt aan veilige zorg.
Het Bravis ziekenhuis werkt met vertrouwelijke informatie voor en over patiënten, veelal digitaal. Informatieveiligheid is daarbij een vereiste.
Het Bravis bouwt aan een nieuw ziekenhuis. Niet alleen van steen; de komende jaren geven wij ook uitvoering aan onze nieuwe visie op de zorg van de toekomst. Op deze pagina houden wij u op de hoogte onze visie en van alle ontwikkelingen op het gebied van
De organisatiestructuur van het Bravis ziekenhuis
Naast permanente kunstwerken zijn op beide hoofdlocaties van Bravis ook wisselende exposities te bewonderen.
In korte columns en verhalen vertellen medewerkers van Bravis wat hen bezighoudt
In het Bravis ziekenhuis werken we continu aan duurzame zorg. Dat doen wij samen met elkaar in Green Teams en andere werkgroepen. Ook zijn wij op weg naar toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw.
Heeft u een vraag of wilt u informatie? Neem dan contact met ons op.
Qocon, hét geboortezorgnetwerk van Zuid-West-Brabant, is gestart met saturatiemetingen (zuurstofmetingen) bij pasgeborenen. Hierdoor kunnen aangeboren hartafwijkingen eerder worden ontdekt.
Qocon is een samenwerkingsverband tussen onder andere alle verloskundige praktijken, gynaecologen en kinderartsen in het Bravis ziekenhuis. Zij zijn onlangs gestart met saturatiemeting als screening op aangeboren hartafwijkingen. Jaarlijks worden in Nederland 1500 kinderen geboren met een hartafwijking. Ongeveer een kwart van deze hartekinderen heeft een kritische hartafwijking. Helaas wordt op dit moment nog ongeveer 30 tot 40 procent van de kritische hartafwijkingen gemist tijdens de 20-weken-echo. Tijdig medisch ingrijpen is echter van levensbelang.
Symptomen
Na de geboorte zijn de symptomen van een hartafwijking niet meteen zichtbaar. Die ontstaan meestal pas na een aantal dagen. Het meten van het zuurstofgehalte in het bloed, middels een saturatiemeting, helpt bij een vroegtijdige diagnose. Deze meting vindt plaats op basis van infrarood licht en is snel en pijnloos. Door dit bij alle pasgeborenen op een aantal vaste momenten na de geboorte uit te voeren kunnen 35 hartafwijkingen per jaar in Nederland worden opgespoord.
Stichting Hartekind
De benodigde saturatiemeters zijn geschonken door Stichting Hartekind. Deze stichting zet zich in voor betere zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.
Op de foto voeren kinderarts Mariëlle Vollebregt (l) en verloskundige Iris Freund de meting uit. Bij dit kindje is het zuurstofgehalte in het bloed uitstekend.