Overgangsklachten? De Menopauzepoli van Bravis helpt

"Opvliegers, slechter slapen, hartkloppingen, gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, hoofdpijn. Dat zijn maar een paar klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. En de een meer dan de ander. Regelmatig belemmeren deze klachten vrouwen in hun dagelijks functioneren. Maar dat hoeft niet", vertelt Jozine van Zeijl, menopauzeverpleegkundige op de Menopauzepoli bij Bravis. "Op de Menopauzepoli van Bravis kunnen vrouwen met overgangsklachten terecht."

De overgang
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De periode voor en na de laatste menstruatie kennen we als de natuurlijke overgang. Maar vrouwen kunnen ook in de overgang komen door chirurgische ingrepen, chemokuren of anti-hormoontherapie. In de overgang zoeken de hormonen een nieuw evenwicht. En daar kun je als vrouw flink last van hebben

Verwijzing voor de Menopauzepoli via de huisarts
"We zien dat er flink wat vrouwen zijn die erg last hebben van overgangsklachten, maar hiermee rond blijven lopen. ‘Het hoort er immers bij’ is een veel gehoorde opmerking. Maar dat is niet nodig. Vaak kunnen de klachten verlicht worden. Deze vrouwen kunnen zich via de huisarts laten doorverwijzen naar de Menopauzepoli", geeft Jozine aan.

Zo werkt de Menopauzepoli
"Vrouwen die een verwijzing voor de Menopauzepoli hebben krijgen twee afspraken. De eerste afspraak is altijd bij de menopauzeverpleegkundige. De menopauzeverpleegkundige geeft uitleg over de overgang en neemt alles met de vrouw door: de klachten, risicofactoren, in welke fase in de overgang ze zit. Zo kan de menopauzeverpleegkundige ook alvast adviezen geven", vertelt Jozine. Ongeveer eén tot twee weken later heeft de vrouw een afspraak met gynaecoloog, Peggy Vencken. Dokter Vencken is gespecialiseerd in de overgang. "Doordat de vrouwen eerst bij de menopauzeverpleegkundige zijn geweest, komen ze beter voorbereid bij de gynaecoloog. Ze weten de juiste vragen te stellen. En als gynaecoloog ben ik al goed voorbereid op het gesprek door de eerdere afspraak met de menopauzeverpleegkundige", vertelt dokter Vencken.

Behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit leefstijladviezen. De juiste voeding, beweging en stress verminderende oefeningen kunnen vaak al veel doen. Ook is hormoontherapie een optie. Daar kleeft soms een onterecht negatief imago aan. Hormoontherapie geeft weinig risico’s als het op de juiste manier gegeven wordt en kan juist veel klachten verlichten. Alleen een arts mag hormoontherapie voorschrijven en de gynaecoloog kan hier alle uitleg over geven. "Soms verwijs ik een vrouw ook intern door naar een gespecialiseerde arts in het ziekenhuis, om bijvoorbeeld het hart na te laten kijken. Na de afspraak met de gynaecoloog is er na een aantal weken altijd een telefonische afspraak om te kijken hoe het gaat. En vrouwen die starten met hormoontherapie blijven gedurende de therapie ook bij de gynaecoloog in behandeling", licht dokter Vencken toe.

Ervaring van vrouwen
De vrouwen ervaren de menopauzepoli als zeer positief. Ze vinden het fijn gehoord te worden, serieus genomen te worden en dat hun klachten erkend worden. "Vaak lopen deze vrouwen al lang met klachten en hebben ze moed moeten verzamelen om naar de huisarts te gaan. Het is dan erg fijn om deze vrouwen te kunnen helpen. En bij veel van de vrouwen met overgangsklachten kunnen we echt verlichting van de klachten realiseren". vertelt Jozine."‘Na een afspraak bij de overgangspoli gaan vrouwen heel vaak met een positief gevoel naar buiten."

Het menopauzeteam van de menopauzepoli van Bravis bestaat uit gynaecoloog Peggy Vencken en menopauzeverpleegkundige Jozine van Zeijl.

Op de foto staan van links naar rechts menopauzeverpleegkundigen Saskia Dorresteijn en Jozine van Zeijl en gynaecoloog Peggy Vencken. Saskia Dorresteijn is in mei met pensioen gegaan.