Nog sneller en veiliger gegevens delen

Bravis sluit aan bij het landelijke netwerk ‘Twiin Beeld en Verslag’

Sinds 1 september is het Bravis ziekenhuis aangesloten op het landelijke netwerk ‘Twiin Beeld en Verslag’. Hierdoor hoeven medische beelden zoals röntgenfoto’s en MRI-beelden niet meer op een DVD gebrand te worden, maar worden ze via een digitaal netwerk uitgewisseld met andere ziekenhuizen en behandelcentra. Dat is niet alleen sneller, maar ook veiliger.

Soms moet een patiënt vanwege een specifieke behandeling overgebracht worden naar een ander ziekenhuis. Bij spoedgevallen gaat dit zo snel dat de patiënt er soms eerder is dan de DVD met de medische beelden. Deze medische beelden worden vanaf nu digitaal en rechtstreeks verzonden. Hierdoor kan de arts zich al voorbereiden voordat de patiënt is gearriveerd.

Sneller en veiliger
Alles wat normaal gesproken op DVD wordt gebrand, wordt nu dus veilig digitaal verstuurd. Dat geeft niet alleen voordelen bij spoedverwijzingen, maar ook bij geplande verwijzingen. De kans dat een DVD bijvoorbeeld zoek raakt is kleiner doordat deze nu niet meer per post verstuurd of meegegeven wordt met een patiënt.

Testfase
Op dit moment is het uitwisselen van medische beelden alleen nog mogelijk met het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Dit gaat om de behandeling van oncologische patiënten binnen het oncologische netwerk ‘Embraze’, waar het Bravis ziekenhuis deel van uitmaakt. Na deze eerste testfase zal de uitwisseling uitgebreid worden met meer patiëntgroepen en andere ziekenhuizen, waaronder het Amphia ziekenhuis.