Nieuwe MRI-scanner grote meerwaarde voor patiënt

Met zwaar materieel werd in maart in Bravis locatie Roosendaal een nieuwe MRI-scanner  afgeleverd. Deze MRI, die een oud apparaat vervangt, is comfortabeler en biedt een grote meerwaarde voor de diagnose van onder andere prostaatkanker. Twee radiologen en twee radiologisch laboranten zijn hiervoor opgeleid in het Radboudumc Expertise­centrum. Inmiddels hebben de eerste patiënten het onderzoek in de nieuwe MRI-scanner gehad.

De nieuwe aanwinst van de afdeling Radiologie van Bravis is een 3.0T MRI-scanner die een 22 jaar oud 1.0T apparaat vervangt. De vermeerdering van 2.0T (Tesla) betreft de sterkte van het magneetveld, wat gespecialiseerd onderzoek voor Bravis binnen bereik brengt. “Wat we nu in huis hebben is top of the bill,” zegt radioloog Elmer Naaktgeboren.

Meer in beeld in evenveel tijd

Een MRI-scanner brengt met behulp van magnetische golven en radiogolven goed het onderscheid tussen verschillende weefsels - spieren, vet, organen - in beeld. Met een 3.0T MRI-scanner zijn volgens Elmer Naaktgeboren in evenveel tijd, nog veel meer details te zien. “Dit apparaat wordt onder meer gebruikt voor kleine orthopedische beeldvorming vanwege het nauwkeurige beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel. Het verbetert ook de mogelijkheden om borsttumoren op te sporen. De grootste toevoeging voor ons zit in het onderzoek naar prostaatkanker.”

Patiëntvriendelijker

Voorheen werd er bij het vermoeden van prostaatkanker, een biopt (stukje weefsel) genomen. Nu Bravis een 3.0T MRI-scanner in huis heeft, kan die stap in veel gevallen worden overgeslagen. Elmer Naaktgeboren: “Zien we geen afwijkingen op de 3.0T MRI, dan is een biopt niet nodig. Dat is patiëntvriendelijker, kostenbesparend en voorkomt complicaties. Herkennen we een prostaatkanker, dan kunnen we dankzij de nauwkeurige beelden meteen zien of het om een agressieve of minder agressieve vorm gaat.”

Center of excellence

Om de beelden juist te kunnen interpreteren en het nieuwe apparaat goed te kunnen bedienen, zijn twee radiologen en twee radiologisch laboranten opgeleid in het Radboudumc Expertisecentrum MRI Prostaat. Dit centrum werd in 2011 onder leiding van Professor Jelle Barentsz opgericht om topzorg te bieden op gebied van de diagnose van prostaatkanker. Het is het overkoepelend orgaan in Nederland dat nieuwe centers of excellence, zoals nu ook Bravis, toewijst.  

Optimaal benutten

Om de nieuwe, bijna 8 ton wegende MRI-scanner op zijn plek te krijgen, moest zowel het werkschema als de werkplek van de radiologisch laboranten van Bravis in Roosendaal op de schop. Laborante Mariëlla Musters weet daar alles van: “De vloer werd verstevigd om de veel zwaardere magneet van de 3.0T MRI te kunnen dragen. Daarnaast hebben we een stuk van de gang bij onze afdeling getrokken om het apparaat, dat veel ruimer is dan het vorige en de nieuwe techniekruimte te kunnen plaatsen. Door de verbouwing hadden we in Roosendaal tijdelijk één in plaats van twee MRI-scanners tot onze beschikking. Om de wachtlijsten binnen de perken te houden werkten mijn collega’s sinds januari ook ’s avonds en in het weekend.” Nu  de 3.0T MRI-scanner in gebruik is genomen, zorgt dat voor een verschuiving van onderzoeken. Voor patiënten houdt dat in, dat een MRI-onderzoek vaker dan voorheen wordt ingepland op een andere dan hun ‘eigen’ locatie. Mariëlla Musters: “We willen de drie apparaten die we op de twee locaties hebben, optimaal benutten. Alleen de grotere ziekenhuizen in Nederland hebben een 3.0T MRI in huis. Dat Bravis daar nu bij hoort hebben we juist aan de fusie te danken.”

Op de foto
De nieuwe 3.0T MRI-scanner