Nieuwe Da Vinci operatierobot X vervangt de Si

De Da Vinci Si was in november 2011 de eerste operatierobot in het Bravis ziekenhuis. Na ruim elf jaar wordt hij vervangen door een nieuw exemplaar: de Da Vinci X. Hiermee heeft Bravis nu twee exemplaren van de laatste nieuwe Da Vinci-generatie. Maandagmorgen arriveerde de robot in Bergen op Zoom, waar hij werd gemonteerd en geprogrammeerd. De komende tijd krijgen de OK-medewerkers een training, waarna de Da Vinci X wordt ingezet.

Zorgmanager William Minderhoud is heel blij met de komst van de nieuwe operatierobot. “De X heeft meer mogelijkheden dan de Si. Zo heeft hij een groter bereik en zijn de instrumenten hetzelfde als van de andere Xi-robot die in Bravis al aanwezig is. Hierdoor kan de voorraad worden ingeperkt en wordt het voor de gebruikers makkelijker om met beide robots te werken. Bovendien kan hij staplen (chirurgisch nieten) en sealen (structuren dichtbranden) met de nieuwste technieken. Dat is onder andere nodig voor de gastric bypassoperaties (maagverkleiningen), longchirurgie en darmchirurgie. De armen zijn bovendien slanker dan van de Si. Daardoor kun je in een kleiner gebied makkelijker opereren. Bij de Si zaten de armen elkaar soms in de weg. Ook is de kwaliteit van het driedimensionaal beeld van een nog hoger niveau en zijn we met deze X en Xi klaar voor nieuwe ontwikkelingen die eraan komen, zoals image guided surgery (opereren en navigeren op basis van ingeladen CT- en MRI scans)", meldt William. 

Twee robots
Door de vervanging blijft Bravis twee operatierobots houden, maar nu dus van dezelfde X-generatie. Sinds juni 2020 is namelijk de veelzijdige Da Vinci Xi operationeel. “De Si zou eind volgend jaar uit de service gaan. Nu konden we hem nog gunstig inruilen. We hebben een toonaangevend robotprogramma waarmee we een breed palet aan hoogstaande ingrepen kunnen aanbieden in onze regio. Daarnaast hebben de operateurs ook de ambitie om nog meer operaties met de robot te gaan doen. Door de aanschaf borgen we de continuïteit van ons programma en onze ambities”, aldus de zorgmanager.

Training
De komende tijd krijgen de OK-medewerkers een training met de Da Vinci X. Vervolgens wordt eerst proefgedraaid zonder patiënten, waarna hij kan worden ingezet. De operaties worden overigens volledig door de arts uitgevoerd. De robot is slechts een hulpmiddel om complexe ingrepen op een klein oppervlakte nauwkeurig te kunnen verrichten.