Longartsen en verpleegkundigen trotseren onstuimig weer voor White Ribbon Tour

Het was vrijdag niet echt weer voor een ontspannen fietstochtje. Toch bestegen de longartsen Harry van Looij, Ton van Boxem en Hugo Rutten hun stalen rossen voor een rit van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom naar het Amphia in Breda. Zij legden de 42 kilometers af tijdens de White Ribbon Tour om aandacht te vragen voor longkanker.

Gelukkig voor de artsen waaide de wind met kracht 5 vanuit het zuidwesten. Daardoor hadden zij een natuurlijke steun in de rug. De verpleegkundigen Mandy de Koning, Leida Daalmeijer, Pauline van den Oort en Mário Silva troffen het minder. Zij steunden de longartsen door mee te fietsen naar Breda, maar… gingen ook op de fiets terug.

Camera
Voor vertrek vertelde Harry van Looij voor de camera van ZuidWest TV de achterliggende gedachte van de fietstocht. White Ribbon is een internationale organisatie die aandacht vraagt voor longkanker. De 22-jarige Niels Harthoorn uit Ovezande is zelf longkankerpatiënt. Hij haalde het project naar Nederland. Naast het vragen van aandacht voor de ziekte wordt ook geld ingezameld voor onderzoek naar gepersonaliseerde (long)kankerbehandelingen. Hiervoor is voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor nodig.

Symbolisch
Vrijdag vond voor de eerste keer de White Ribbon Tour plaats. Deze bestond uit fiets- en wandeltochten die gelijktijdig tussen zo’n dertig ziekenhuizen plaatsvonden. De totale route creëerde symbolisch een wit lint door heel Nederland. Tijdens de tour werden in alle deelnemende ziekenhuizen op hetzelfde moment houten witte linten uitgereikt. Deelnemers zijn (ex)patiënten, longartsen, artsonderzoekers, verpleegkundigen, studenten en andere betrokkenen.

Tussenstop
De drie longartsen en vier verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis vertrokken vrijdag om 15.30 uur vanuit de locatie in Bergen op Zoom. Na een tussenstop bij het Bravis Oncologie Centrum in Roosendaal, kwamen ze rond 18.00 uur aan bij het Amphia in Breda.

Goes
Een half uur eerder waren vier fietsers uit Goes gearriveerd bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. De Zeeuwse delegatie bestond uit: José van Erk en Berdien Kooijman, longoncologieverpleegkundigen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, en Dies en Sandra Sinke. Zij zijn de oom en tante van Niels en besloten mee te fietsen met de verpleegkundigen. In het Bravis ziekenhuis werden zij door Bianka Mennema in de bloemen gezet. Op hun beurt overhandigden de fietsers het houten, witte lint aan de bestuursvoorzitter. De witte linten staan symbool voor longkanker en komen in afdelingen of poliklinieken van de deelnemende ziekenhuizen te hangen. In Bravis is dat in het Oncologie Centrum in Roosendaal.

Het vertrek van de Bravis-delegatie vanaf de locatie Bergen op Zoom naar het Amphia in Breda.

De delegatie van het ADRZ uit Goes vlak na aankomst bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Bestuursvoorzitter Bianka Mennema en longarts Bart Oppedijk nemen het houten, witte lint in ontvangst.