Lichtwerk ‘NATUREALLY’ van Geert Mul

Locatie: Lifthal bij de hoofdingang Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Aanvankelijk is ’NATUREALLY’ geïnstalleerd voor een tentoonstellingsperiode van een half jaar. Maar… zoals het soms gaat, kan je na verloop van tijd de ruimte nog maar moeilijk voor stellen zonder dat kunstwerk. Nadat de hal bij de liften aanzienlijk is opgeknapt, heeft het ziekenhuis besloten dit kunstwerk permanent in haar collectie op te nemen.

Dit is mede mogelijk gemaakt door een gift van de kunstenaar Geert Mul en zijn galeriehouder Ron Mandos (Amsterdam). ’NATUREALLY’ zien wij als een verrijking voor de kunstcollectie, als een kunstwerk dat een waardevolle bijdrage levert aan het scheppen van de ‘helende omgeving’ die de kunstcommissie zich ten doel stelt.

Het kunstwerk is een portret van een oude eik, getekend en gekleurd door de seizoenen die gaan en komen in een eindeloze opeenvolging. De kleur in de lucht verschuift. De bloemen aan de voet van de boom, die zich voeden met wat de boom voor hen aandraagt, kleuren rood. Het groene blad baant zich een weg langs de takken.

         

Een jongetje springt uit de lift op de begane grond. “Hè, de boom is anders!” Een vreugdevolle uitroep. Hij heeft gelijk; de boom, elke boom is altijd anders. Dat besef ik nu ik weer en opnieuw kijk naar ’NATUREALLY’. Er komt iemand van het verplegend personeel naast mij staan. “Ik vind hem het mooist als alles rood kleurt”. “Soms wacht ik daar op”, zegt zij. Ik knik, hoewel ik niet weet of ik het met haar eens ben. Ook ik wacht iedere keer als ik langsloop. Ik denk dat ik wacht op de verandering. Voor elk kunstwerk geldt dat de toeschouwer het werk bepaalt. Mocht dat maar voor één werk gelden, denk ik dat ik voor ’NATUREALLY’ zou kiezen.

(Gelaagd glas, transparante print, afwisselend gekleurd ledlicht. 200 x 250 cm)

Meer informatie over het werk van Geert Mul is te vinden op https://geertmul.nl
Contact Galerie Ron Mandos: https://ronmandos.nl