Kinderrevalidatieteam zet handenpoli op in Mytylschool

Het Bravis kinderrevalidatieteam dat gedetacheerd is op de Mytylschool in Roosendaal, is altijd in ontwikkeling. Zo heeft het team het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opzetten van een handenpoli, gericht op kinderen met o.a. cerebrale parese.

Veel kinderen met cerebrale parese hebben een beperkte handfunctie (eenzijdig of tweezijdig). Vaak hebben zij baat bij (functionele) oefentherapie en/of spalktherapie. Soms wordt de cerebrale parese ook behandeld met een operatie of het inspuiten van botuline (in combinatie met oefentherapie (en een handspalk)).

Handspalk heeft positief effect
Om de hand(en) te ondersteunen én om de hand beter in te kunnen zetten, wordt regelmatig een handspalk aangemeten. Dit vaak met veel positieve effecten. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld zelf een rits dichtmaken of een schoenveter vastdoen, een drinkbeker vasthouden of werken op een tablet. Ook kinderen met bijvoorbeeld een (progressieve) spierziekte hebben baat bij een handspalk en eventueel spalktherapie, bijvoorbeeld ter voorkoming van contracturen (= dwangstanden / standsveranderingen van de gewrichten of een lichaamsdeel).

Samenwerking
Vanuit het kinderrevalidatieteam zijn ergotherapeuten Renato Corrias en Maaike Bellemakers de kartrekkers van de handenpoli. Zij werken hierbij nauw samen met de kinderrevalidatiearts, collega-(hand)ergotherapeuten, kinderfysiotherapeuten, en sinds enige tijd ook met OIM Orthopedie.

Belangrijk voor het kind
Senior orthopedisch adviseur Jaswant Koendjbiharie van OIM draait regelmatig een spreekuur waarbij er, nadat onderzoek is gedaan en beleid is bepaald, gegipst wordt. In overleg met ouders en de betrokken ergotherapeut wordt bekeken wat belangrijk is voor het kind en wat praktisch mogelijk en wenselijk is. Er wordt een comfortabele siliconen handspalk gemaakt waarmee het kind functioneel meer mogelijkheden krijgt én vaak ook standsverandering van de pols en/of hand wordt voorkomen.