Een van de grootste redenen om te starten met de diabetescarrousel is garanderen dat kinderen hun diëtist en psycholoog minimaal één keer per jaar zien. “De diëtist en psycholoog spelen een belangrijke rol in de behandeling van diabetes. Met name in het (leren) omgaan met diabetes en het geven van voedingsadvies in combinatie met de insulinebehoefte. Niet alle patiënten zien dat belang voldoende in. We zagen dat de afspraken met de kinderarts en kinderdiabetesverpleegkundige trouw werden opgevolgd, maar dat de diëtist en psycholoog vaak te weinig werden gezien”, legt Annaloussa uit.
Afspraak in duo’s
In de diabetescarrousel bundelen de zorgverleners hun krachten. De kinderarts zit voortaan samen met de medisch psycholoog en de kinderdiabetesverpleegkundige samen met de diëtist. “Dat komt niet alleen de samenwerking van onze zorgverleners ten goede, het scheelt de patiënt ook nog tijd en moeite”, aldus Annaloussa. “De afspraken vinden meteen achter elkaar plaats en van de vier afspraken hoeven er nu nog maar twee fysiek plaats te vinden. De andere twee zijn telefonisch. Dat betekent dat kinderen minder naar het ziekenhuis hoeven te komen”.
Een warme overstap naar volwassenzorg
Om te voorkomen dat jongeren met diabetes na hun 18e verjaardag niet meer naar hun afspraak komen zijn de kinderartsen, internisten en (kinder-) diabetesverpleegkundigen in maart 2023 gestart met het transitieproject. Dit project is erop gericht om kinderen een warme overstap naar volwassenzorg te bieden.
Op de foto
De eerste diabetescarrousel werd op maandag 13 maart 2023 gedraaid door Kim Mertens (diëtist), Christel Rutjens (kinderarts), Annemieke Snelleman (medisch psycholoog), Germaine Looijschelder en Astrid Jumelet (kinderdiabetesverpleegkundigen).