Karin Colen krijgt opdracht voor gedenkkunstwerk

'Wat blijft' is de toepasselijke naam van het gedenkkunstwerk dat nog dit jaar in twee delen wordt geplaatst. Het ene deel buiten op het voorterrein in Roosendaal, het ander deel eveneens voor het ziekenhuis in Bergen op Zoom. Met een overgrote meerderheid kozen de selectiecomissie, medewerkers, patiënten, bezoekers en onze volgers op social media voor dit werk.

Het werk van Karin Colen is geïnspireerd op paardenbloemzaden, een symbool voor rouw, emotionele weerbaarheid en kracht. In eerste instantie worden de zaden verdeeld over de twee locaties, wanneer de nieuwbouw klaar is worden ze samengevoegd. De zaden worden gegroepeerd langs een pad van stapstenen, deze leiden je naar een grote, gladde steen waarop de tekst 'Wat blijft' staat. 's Avonds kunnen de zaden van onderuit verlicht worden. In een document is mooi het beoogde resultaat in beeld gebracht. Karin heeft er ook een filmpje van gemaakt. Kijk zelf maar. Een ontwerp is ook te bewonderen in de centrale hal in Roosendaal, tegenover de balie.

Meer weten over Karin?
Op haar website geeft Karin een mooi beeld van de projecten die ze in het verleden heeft gedaan. Maar via deze link kennis met haar vaak monumentale werken.

Ter herinnering
Vorig jaar heeft het Bravis ziekenhuis kunstenaars uitgenodigd een gedenkkunstwerk te ontwerpen voor de ziekenhuizen in Roosendaal en in Bergen op Zoom. Het kunstwerk is bedoeld als een fysieke plaats voor nabestaanden om terug te keren en in alle rust te herdenken.

Apart, maar toch samen
Geïnteresseerde kunstenaars kregen de opdracht mee twee kunstwerken te maken. Deze worden aanvankelijk prominent zichtbaar, maar wel uit de directe loop van het publiek, buiten bij de hoofdingangen van beide ziekenhuizen geplaatst. Ondanks de afstand tussen beide locaties dienen de twee kunstwerken in ontwerp of symboliek toch één geheel te vormen, want later zullen beide kunstwerken als één kunstwerk worden opgenomen in het bouwplan van het nieuwe Bravis en samengevoegd een nieuwe plaats krijgen bij de nieuwbouw.

Nog drie inzendingen in de race
De oproep heeft veel reacties opgeleverd. Na twee selectierondes waren nog drie inzendingen in de race:

• 'Wat blijft' door Karin Colen
  • 'Hart en Ziel' door Laura Weeber en Milou van Ham
  • 'Bloemen als troost' door Linda Nieuwstad

Via een QR-code en de website kon iedereen meestemmen over het ontwerp van hun voorkeur. Karin Colen kwam met een enorm grote meerderheid als winnaar uit de bus.

Bedankt!
Langs deze weg bedanken we alle stemmers voor hun deelname en belangstelling! We houden u op de hoogte van de plaatsing van de werken. Wordt vervolgd dus!