Jan de Block deelt ervaring Bravis Beter Thuis met zaal vol senioren

"Het is voor mij een Godszegen"

Steeds vaker wordt medisch specialistische zorg thuis of dichter bij huis verleend. Een ontwikkeling die vooral de patiënt veel voordelen biedt. Jan de Block is zo'n patiënt. Hij deelde zijn positieve ervaring met Bravis Beter Thuis maandag 27 september en vrijdag 1 oktober voor een zaal met honderd Bergse senioren. “Het is voor mij een Godszegen”, sloot hij zijn betoog af.

Het Bravis ziekenhuis was door de ouderenorganisaties BAS en OOBOZ uitgenodigd om maandag 27 september een presentatie te geven over Het nieuwe Bravis. De honderd beschikbare plaatsen in Rozenoord waren zo snel gevuld dat vrijdag 1 oktober een tweede bijeenkomst werd gehouden.

Zorg aan blijven bieden
Bestuursvoorzitter Bianka Mennema opende de presentatie. Zij legde uit dat ruim vijf jaar geleden voor een fusie is gekozen om zoveel mogelijk zorg aan te kunnen blijven bieden in West-Brabant. Met twee locaties wordt de fysieke verbinding enorm gemist. Bovendien komen er steeds meer nieuwe ontwikkelingen op het ziekenhuis af, wat vraagt om één nieuwe locatie. Dat nieuwe ziekenhuis wordt vanaf 2025 op De Bulkenaar gebouwd.  

Zorg dichter bij huis
Zorggroepmanager Anton Valk verduidelijkte dat niet alle zorg in het nieuwe ziekenhuis geconcentreerd gaat worden. Integendeel, de zorg komt steeds dichter bij huis tot zelfs in de woonkamer. Naast het ziekenhuis op De Bulkenaar is er straks een polikliniek in Etten-Leur, zijn er vijf Bravispunten verdeeld over de regio en komt er een Zorgplein in Bergen op Zoom. De locatie is nog niet zeker, maar er wordt gedacht aan het huidige Moeder & Kindcentrum. Een groot aantal artsen houdt daar spreekuur. Maar het aanbod wordt samen met huisartsen, tanteLouise en welzijnsorganisaties verder verbreed. De grote operaties en de SEH worden geconcentreerd op De Bulkenaar, maar bepaalde poliklinische zorg wordt in de toekomst ook geleverd in het Zorgplein of bij de patiënt thuis.

Chemotherapie thuis
Een van de behandelingen die nu al thuis wordt gegeven is chemotherapie. Internist-hematoloog Nicole de Graauw nam patiënt Jan de Block mee om zijn ervaring te delen. Om zijn verhaal kracht bij te zetten plaatste hij drie stoelen op het podium. “De eerste stoel staat voor het ziekenhuis, waar je dé patiënt bent. Stoel nummer twee is de polikliniek, waar die patiëntrol al minder dominant is. De derde stoel is thuis. Daar ben je op de eerste plaats mens”, vertelde Jan.
In de tijd voor Bravis Beter Thuis moest hij voor elke behandeling naar het ziekenhuis. Nu kan dat thuis. “Ik bespaar daarmee 50 dagen op een jaar. Dat scheelt zoveel tijd. Maar het betekent ook emotioneel heel wat. Thuis ben ik veel meer op m’n gemak dan in het ziekenhuis. Deze ontwikkeling is gewoon fantastisch.”

Thuis metingen verrichten
Als laatste spreker lichtte cardioloog Nikola Faber telemonitoring van patiënten met hartfalen toe. Hartfalen betekent dat de pompwerking van het hart tekortschiet. Dat belemmert met name de dagelijkse activiteiten. Een op de vijf mensen boven de 80 jaar heeft hartfalen. Deze patiënten moeten veelvuldig gecontroleerd worden. Daarvoor moesten zij naar het ziekenhuis. Dankzij een app kunnen de patiënten, als zij dat willen, de eenvoudige metingen voortaan thuis verrichten. De resultaten worden automatisch naar het ziekenhuis gestuurd. Bij alarmerende afwijkingen wordt meteen contact opgenomen. De patiënt is tevreden. Hij heeft meer inzicht in zijn situatie en hoeft veel minder vaak naar het ziekenhuis.