Het einde van een tijdperk: kapsters Heike en Willy nemen na 40 en 33 jaar afscheid van Bravis

Al vier decennia lang zijn Heike Kleinfeld en Willy Wevers de vaste warme gezichten van kapsalon Franciscus, maar aan het einde van deze maand nemen ze na 40 en 33 jaar afscheid van ‘het gezelligste plekje van het ziekenhuis’. Dit doen zij op de manier die bij hun kapsalon past: klein en persoonlijk. ´Het is moeilijk om afscheid te nemen als je ergens al zo lang werkt, maar we hebben zoveel mooie en bijzondere momenten om op terug te kijken`, aldus Heike.

Op 14 april is het precies 40 jaar geleden dat Heike Kleinfeld haar eerste klant knipte in kapsalon Franciscus, de kapsalon van het toenmalige Franciscus ziekenhuis in Roosendaal. ‘Nu hebben ze een goede te pakken’, ging er als een lopend vuurtje rond onder patiënten”, vertelt Heike lachend. Om de groeiende klantenkring op te kunnen vangen kreeg Heike versterking van Willy Wevers. Zij werkt sinds 1990 in de kapsalon.

Geen verstand van pillen en ziek zijn
“In de kapsalon praten we niet over pillen en ziek zijn”, vertelt Heike. “Daar hebben we ook helemaal geen verstand van. Wij hebben verstand van haren en wij doen er alles aan om mensen blij te maken met een mooi kapsel én persoonlijke aandacht. Dat is onze kracht”. “Een bezoek aan de kapsalon werkt soms beter dan een pleister”, vult Willy glimlachend aan. “We kijken altijd naar wat we voor een patiënt kunnen betekenen. Soms is alleen wassen, drogen en een praatje voor patiënten al een hele traktatie.”

Hele generaties in de kappersstoel
Heike en Willy zien nog steeds patiënten uit hun beginjaren. “Zij combineren hun bezoek aan het ziekenhuis nog steeds met een afspraak bij de kapsalon of ze lopen langs voor een praatje”, vertelt Willy trots. “We hebben ondertussen hele generaties in onze stoel gehad”, vult Heike aan. “Er is wel vaker iemand binnengestapt die zei: ‘Mijn moeder is vroeger altijd door u geknipt, kunt u mij misschien ook knippen?’ Het is een heel mooi compliment dat familieleden van (oud)patiënten en medewerkers ons weten te vinden. “

Mooie en emotionele momenten
“We kijken terug op hele leuke en bijzondere momenten, maar ook op verdrietige”, vertelt Willy. “Wat mij altijd zal bijblijven is de afspraak met een jonge vrouw met kanker. Haar haar viel uit en ze vroeg mij om het er helemaal af te halen. Daar hebben we – in het bijzijn van haar hele gezin - een heel speciaal moment van gemaakt.” Heike heeft meerdere bruiden (zowel patiënten als medewerkers van het ziekenhuis) mogen voorzien van een bruidskapsel. Dat blijft heel bijzonder. De bruiloften van de patiënten vonden ook plaats in het ziekenhuis. Die momenten zal ik nooit vergeten.”

“We zijn blij dat we met ons werk iets voor mensen konden betekenen”, legt Heike uit. “Ook al moesten we daar soms, naast kapster, ook een beetje acrobaat voor zijn. Wanneer patiënten te ziek zijn om naar ons toe te komen, komen wij naar de afdeling toe. Als de patiënt aan allerlei apparaten gekoppeld is, moet je je vaak in allerlei bochten wringen om goed te kunnen knippen”. Willy: “Vroeger hadden ze in het ziekenhuis kantelbedden. Dan moesten we zelfs onder de bedden doorkruipen om bij de patiënt te komen, maar ook dat deden we met alle liefde. Zolang we iemand maar even een goed of positief gevoel konden geven.”

Een klein en persoonlijk afscheid
Op de manier waarop Heike en Willy de kapsalon gerund hebben, nemen ze ook afscheid: klein en persoonlijk. Geen grote receptie, maar iedereen is welkom om de kapsalon binnen te lopen voor een laatste groet, een gezellig praatje of het ophalen van herinneringen. Knippen doen de dames ook nog tot het laatste moment, maar daar moet wel even een afspraak voor gemaakt worden. De kapsalon is geopend van dinsdag t/m donderdag van 09.00 t/m 14.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van Koningsdag, dan is de kapsalon gesloten). Op vrijdagen staan Heike en Willy samen en in de laatste week iedere dag. Vrijdag 28 april is hun laatste werkdag.

“Vier decennia lang waren Heike en Willy de gezichten van kapsalon Franciscus. Talloze momenten hebben zij met hun werk, enthousiasme en oprechte interesse het comfort en welzijn van onze patiënten vergroot. Wij willen Heike en Willy bedanken voor hun jarenlange trouwe inzet en wensen hen alle geluk toe”, vertelt bestuurder Bianka Mennema.