Ga met schone oren op vakantie

Heb jij tijdens je vakantie ook geregeld last van je oren? Dan ben je niet de enige! In de zomermaanden zien de KNO-artsen (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) van het Bravis ziekenhuis regelmatig mensen met oorproblematiek. KNO-arts Mariska Dijkstra geeft graag een paar goede tips om je vakantie zonder oorpijn door te komen.

Iedereen kan tijdens zijn vakantie last krijgen van zijn of haar oren. Er wordt vaak gedacht dat dit vooral voorkomt bij kinderen, maar dat is niet helemaal waar. De gehoorgang is een nauw ‘holletje’, wat makkelijk kan ontsteken. De klachten ontstaan vaak tijdens een bezoek aan een warme en vochtige plaats. Denk hierbij aan een strandvakantie in een warm land of een tropisch zwembad.

Tips om te voorkomen
Volgens Mariska kan oorsmeer als een spons werken. Laat daarom, voordat je op vakantie gaat, je oren eens uitspuiten. Hierdoor kan je voorkomen dat water in het oor gaat ‘broeien’. Ook kan het helpen om je oren droog te houden. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het zwemmen oordopjes te dragen.

Toch last?
De een is gevoeliger voor een oorontsteking dan de ander. “Probeer bij oorpijn vooral niet aan je oor te zitten. Door je oor met een wattenstaafje schoon te maken, kan je het oor verder irriteren.” Heb je tijdens je vakantie (vaker) last van je oren? Vraag dan bij je (huis)arts om oordruppels. Met deze druppeltjes verdwijnen of nemen de klachten binnen enkele dagen af. Mariska heeft tijdens haar vakantie zelf ook altijd een flesje bij zich. “Het kan je in het buitenland een bezoekje aan de lokale arts besparen”.

Antibiotica
In de meeste gevallen werken oordruppels voldoende en is het gebruik van antibiotica niet nodig. Heb je naast oorpijn ook hoge koorts? Dan is een bezoek aan een (huis)arts voor antibiotica zeker aan te raden.