Fleur Boone pakt zilver bij WorldSkills Netherlands

Op de afdeling Neurologie van het Bravis ziekenhuis werkt een ‘zilveren’ verpleegkundige. De 23-jarige Fleur Boone uit Bergen op Zoom eindigde onlangs op de tweede plaats van WorldSkills Netherlands. In deze wedstrijd nemen mbo-studenten het in hun vakgebied tegen elkaar op.

Sinds februari werkt Fleur als gediplomeerd verpleegkundige bij Bravis. Zij genoot haar opleiding bij Scalda in Goes. “Mijn docent vond me wel geschikt en vroeg me om deel te nemen aan de WorldSkills. Zelf heb ik nog getwijfeld, omdat ik niet zo graag in de spotlights sta. Achteraf ben ik wel blij dat ik heb meegedaan”, zegt Fleur.

RAI Amsterdam
De Bergse nam eerst deel aan de voorronde op school. “Ik werd eerste en mocht door naar de kwalificaties voor het NK. Van de 28 deelnemers gingen er acht door naar het kampioenschap, waaronder ik”, vertelt Fleur. WorldSkills Netherlands vond donderdag 23 en vrijdag 24 maart plaats in de RAI in Amsterdam. “We kregen acht verschillende opdrachten, waarvan drie een rollenspel waren. Daarin was ik de verpleegkundige en iemand anders de patiënt. Ook kregen we een ethisch dilemma voorgelegd, waarin een patiënt niet meer wilde leven maar de arts opdracht had gegeven om sondevoeding te geven. Daarnaast werd je getoetst op verpleegkundige handelingen, moest je een verpleegplan maken, een klinische les geven en kreeg je een theoretische toets. Het was best veel, divers en pittig.”

Neurologie
Bij toeval gingen alle casussen over neurologie. “Dat kwam wel goed uit”, lacht Fleur. “Ik heb er veel van geleerd. Zo ging de klinische les over verslikken. Dat is ook bij ons toepasbaar. Maar ik moest ook een wonddrain verzorgen en dat kom je op onze afdeling niet zo vaak tegen.”

Koning
Een verpleegkundige komt ook niet vaak Koning Willem-Alexander tegen. “Vrijdagmiddag kwam hij in de RAI een kijkje nemen bij de wedstrijden. Dat was heel bijzonder”, besluit Fleur, die net als haar collega’s supertrots is op haar prestatie.