Expositie in tentoonstellingsgebied De Oase

In het tentoonstellingsgebied De Oase zijn de schilderijen te zien van Helma Michiels (courtesy Gerry Broos, Galerie Dom’Arte): landschappen en vrouwen. De Oase bevindt zich bij de ingang van de polikliniek van het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal.

“Mijn vrouwen moeten staan, niet liggen. Ze moeten autonoom zijn en kracht uitstralen. Alle energie die ik erin heb gestopt, moet er uitkomen als je ernaar kijkt, het werk ervaart”, vertelt Helma over haar schilderijen die met bruuske energieke streken verf zijn neergezet.

Reizend door Europa kwam zij 19 jaar geleden in het hart van Spanje terecht. Hier had zij onmiddellijk een gevoel van thuiskomen. Het was alsof zij het landschap herkende, terwijl zij er nooit eerder was geweest. Hier, in het achterland van de universiteitsstad Salamanca, een streek met glooiende akkers. Gouden graanvelden, rode grond, zonnebloemen tot aan de horizon. Het licht inspireert Helma en alles lijkt intenser in Spanje dan in Nederland. Met zo weinig mogelijke verfstreken, geladen met daadkracht, beweging en veel ruimte zoekt zij de pure emotie in de schilderkunst. 

Helma Michiels exposeerde in Madrid, Salamanca (Culturele Hoofdstad van Europa 2002) en San Sebastian. Haar werk werd geselecteerd voor deelname aan de landelijke biënnale Miradas de Mujeres in Spanje. In Nederland was haar werk o.a. te zien in Museum Van Bommel Van Dam.