Expositie 102 unieke vazen in Bravis

Op eenvoudige houten tafels staan ze, in rijen opgesteld in de verbouwde polikliniek van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal: 102 uniek bewerkte vazen door 99 kunstenaars. Ruim 7 jaar werkte conceptueel eigenaar en kunstverzamelaar Frank van der Linden aan zijn collectie.

Wat begon als een uitnodiging aan een paar bevriende kunstenaars verspreidde zich als een olievlek onder kunstenaars. Frank gaf hen twee vazen om te bewerken naar eigen inzicht: een voor de collectie en een voor de kunstenaar als dank voor zijn vertrouwen in het reizend museum dat Frank voor ogen had.

Een ronde buik

Het begon met een tentoonstelling van 12 vazen en groeide uit tot de collectie die deze nu is. Jaren reisde Frank naast zijn werk als museaal inrichter en assistent van de kunstenaar Marc Mulders, als curator langs de ateliers om met kunstenaars te praten. Over die gesprekken kan hij inmiddels een boek schrijven. De vazen zijn zoals je een vaas zou tekenen: een stevige voet als basis, een ronde buik en een conisch uitlopende hals. Frank kiest bewust voor schilders die het platte vlak beheersen. Het lijkt hem een uitdaging om die te confronteren met de ronde vorm. Maar zoals het in de kunst gaat, zijn uitzonderingen regel.

Snaveltje

Zo ontwaren we onder de lijst van namen onder andere een ceramiste, een architect, een fotograaf, een ontwerper. De meeste vazen zijn beschilderd,  sommige vazen zijn gekerfd, opengesneden of zelfs bewust gebroken. Michel van Weegberg maakte een installatie met twee hamers waarin de vaas als middelpunt. De hamers werden op een uiterste punt tegelijkertijd losgelaten. Een uiterst secure handeling met breuk tot gevolg. In de breuken zien we nu een snaveltje en een vogelpootje. Als je bovenin de vaas kijkt, zie  je verendons. De schil is gebroken, de vaas getransformeerd.

Boulevard

Bea de Visser, kunstadviseur Bravis collectie en tentoonstellingen: "Als ik langsloop, voelt het alsof ik naar een boulevard met mensen kijk met ieder een leesbaar en een verborgen eigen verhaal als personages in een film. Frank van der Linden werkt aan een nieuw project volgens een gelijkende procedure, nu met maskers. De titel: ‘Sott’. We gaan hem volgen!"

Openingstijden

Deze bijzondere tentoonstelling is dagelijks te bewonderen  in de vernieuwde polikliniek in Roosendaal van 9:00 – 17:00 uur (t/m eind oktober 2018). Ingang Poliklinieken. Meer informatie: www.vaasotheek.nl en www.lijn66.nl