‘Emma’ bewaakt voldoende bewegen

“Ik heb geen idee hoeveel ik beweeg”, zegt Corrie de Leeuw. Voor patiënten met ernstige COPD, zoals mevrouw De Leeuw, is het belangrijk om voldoende in beweging te zijn. Op het ‘slimme horloge’ dat ze sinds kort draagt kan ze bijhouden hoeveel stappen ze op een dag zet.

Een aantal longpatiënten van het Bravis ziekenhuis gaat kennismaken met Emma, een actief programma voor het zelf managen van een stukje zorg. Een ‘slim horloge’ bewaakt of de patiënt zijn bewegingsdoelen haalt.

Pilot

Mevrouw De Leeuw doet mee aan een pilot. In dit met subsidie opgezette project testen longartsen van het Bravis ziekenhuis de nieuwe toepassing. Dat doen ze samen met Groenhuysen. De ouderenzorgorganisatie heeft ervaring met dit soort activiteitenmeters. Voor het Bravis ziekenhuis is het een nieuw terrein.

Bewegingsdoelen

Emma geeft een seintje als het energieniveau van de patiënt te laag wordt. Lukt het niet om voldoende te bewegen, dan waarschuwt Emma eerst de patiënt en vervolgens de mantelzorger en waar nodig de longverpleegkunde of fysiotherapeut van het ziekenhuis of van Groenhuysen. Zo kan proactief worden ingegrepen, nog voordat er een longaanval plaatsvindt. Dit levert de patiënt naast een betere conditie meer kwaliteit van leven op.

Interessant

Mevrouw De Leeuw verhuisde van de longafdeling in Roosendaal naar Regionaal Behandelcentrum De Weihoek. Ze liet alle belangstelling tijdens de overdracht voor haar en haar nieuwe horloge met plezier over zich heenkomen. “Het was allemaal erg leuk en gezellig, maar wel vermoeiend”, verzucht ze. Meedoen aan de pilot vindt ze erg interessant. “Ik hoop dat ik door het horloge meer ga bewegen en dat het helpt voor mijn COPD.”