Eerste bloedtransfusie in Bravispunt St.Willebrord is gebakje waard

Meneer Van Hoeckel (77) uit St.Willebrord heeft regelmatig een bloedtransfusie nodig. Wanneer zijn bloedwaarden onder een bepaald niveau komen, krijgt hij nieuw bloed. Zes weken geleden moest hij daarvoor nog naar het oncologiecentrum van het Bravis in Roosendaal rijden. Maar nu kan hij in zijn eigen woonplaats terecht, in het recent geopende Bravispunt in het medisch centrum van St.Willebrord. Donderdag was hij de eerste patiënt die hier een bloedtransfusie kreeg. En dat mocht gevierd worden.

“Ik woon hier een paar honderd meter verderop, dus ik ben komen lopen,” zegt meneer Van Hoeckel terwijl hij in zijn stoel in de bloedtransfusiekamer een gebakje uit de doos kiest. “Dat ik nu zo kortbij geholpen kan worden is toch wel heel gemakkelijk. Ik ben straks zo weer thuis.” Hij geeft toe het eerst wel spannend te hebben gevonden om niet meer naar het vertrouwde ziekenhuis te hoeven gaan. Het is ten slotte niet niks, zo’n bloedtransfusie. “Maar ik zou het iedereen aanraden want het valt me 100% mee. De zorg in het Bravispunt is precies hetzelfde als in het ziekenhuis. Het is net klein Bravis, maar dan met gebak!” lacht hij.  

Kleinschalig en rustig
In het Bravispunt kunnen twee patiënten tegelijk een bloedtransfusie krijgen, die verzorgd wordt door de medewerkers van zorgpartner Groenhuysen. Verpleegkundige Lizzy Lenssen vertelt dat het grote voordeel van een bloedtransfusie in een Bravispunt is dat het allemaal veel kleinschaliger is en daardoor rustiger voor de patiënten. Dat beaamt meneer Van Hoeckel: “Soms is het wel gezellig met veel mensen om je heen, maar het kan ook erg onrustig zijn want je hoort en ziet van alles. Dan is het een belasting om een hele ochtend in het ziekenhuis door te brengen.” Er zijn daarom patiënten die voor een bloedtransfusie thuis kiezen, maar voor anderen is dat net even een stapje te ver. Voor die patiënten is er de mogelijkheid van zorg dichtbij, in het Bravispunt.

Bravis Beter Thuis
Met Bravispunten brengt Bravis specialistische zorg waarvoor je eerder naar het ziekenhuis moest komen, dichter bij huis. Het is een onderdeel van Bravis Beter Thuis. Naast het uitvoeren van bloedtransfusies, kun je in Bravispunten terecht voor bloedprikken. Er worden hartfilmpjes gemaakt en kastjes aangesloten waarmee hartritmestoornissen worden gemeten. Ook vinden er fundusonderzoeken plaats bij diabetespatiënten en is er hulp bij beeldbelconsulten. In sommige Bravispunten, waaronder die in St.Willebrord, kan er bovendien gedialyseerd worden. Er zijn ook Bravispunten in Oudenbosch en Steenbergen en binnenkort opent het ziekenhuis Bravispunten in Tholen en Huijbergen.

Op de foto
Lizzy Lenssen en de heer Van Hoeckel