Een nieuwe pols uit de printer?

Het klinkt nog futuristisch, maar de ontwikkelingen met 3D printers gaan - ook in de medische wereld – erg snel. Op woensdag 22 mei organiseerde het Brave InnovatieTeam van het Bravis ziekenhuis een demonstratie over 3D printing voor medische toepassingen. Lars Brouwers, wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van 3D printing en Virtual Reality, inspireerde de aanwezige orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, medisch technici en klinisch fysici.

Nog maar drie ziekenhuizen in Nederland zetten voorzichtige eerste stappen met  het toepassen van 3D printers. Bravis juicht innovatie toe en sluit zich aan bij deze koplopers. Nu nog in de oriënterende fase, maar hopelijk kunnen we binnenkort ook aan de slag gaan met een eigen 3D printer. Bijvoorbeeld om complexe breuken te printen. Op basis van een CT-scan kan er een nauwkeurig 3D model geprint worden. Zo’n geprint model geeft de arts een nog nauwkeuriger beeld van de situatie van de patiënt en hierdoor kan de arts er nog beter op inspelen tijdens bijvoorbeeld een operatie. Ook voor de patiënt wordt het veel inzichtelijker hoe de breuk zich gevormd heeft en hoe die behandeld wordt. Je gebroken pols, bekken of ander bot ligt namelijk geprint voor je op tafel! Is er een hulpstuk nodig om het gebroken bot weer op zijn plek te zetten? Ook dat kan speciaal op maat worden geprint! De 3D printer maakt het zo mogelijk om patiënten heel individueel te helpen.

Selectie 3D printer
Voordat we aan de slag kunnen met 3D printing wordt eerst onderzocht wat voor type 3D printer we nodig hebben. Er zijn namelijk verschillende technieken, verschillende groottes en printers met een verschillende nauwkeurigheid. Een selectie is dus niet zomaar gemaakt. Vier studenten van het Markland College uit Oudenbosch helpen ons hierbij. Zij deden de afgelopen tijd in opdracht van Bravis onderzoek naar de mogelijkheden van 3D printers en welk type het beste past bij de gebruikstoepassingen van ons ziekenhuis. Tijdens de bijeenkomst presenteerden zij hun bevindingen. Met hun advies gaan we nu verder aan de slag.

Volwaardige toevoeging
Vervangt de 3D printer op termijn de CT of MRI scan? Nee, dat niet. Simpelweg alleen al omdat we een CT of MRI nodig hebben om een 3D print te kunnen maken. Maar dat de 3D printer een waardevolle toevoeging is voor onze afdeling Orthopedie staat vast. We kijken ernaar uit om deze nieuwe techniek toe te passen. Als eerste stap gaan we aan de slag op de gipskamer met gipsverbandmeester Harry-Jan Raadt. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!