“Eén keer verbranden kan al zorgen voor levenslange huidschade”

Verbrand jij met mooi weer ook zo snel? Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Je rode kleur is vaak al na een paar dagen verdwenen, maar de echte schade zie je pas jaren later. Bijvoorbeeld in de vorm van rimpels, diepe groeven, een verouderde of dunne huid en in het ergste geval: huidkanker. Een aandoening die in 2021 bij 82.800 mensen in Nederland is vastgesteld. “Het is inmiddels de meest voorkomende kankersoort”, vertelt dermatoloog Sarah den Hengst. “We moeten heel ons leven met onze huid doen. Laten we er zuinig op zijn en dat begint al met jezelf goed in te smeren.”

Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De afgelopen jaren is het aantal huidkankerdiagnoses flink gestegen. “Maar liefst 20% van de mensen krijgt huidkanker. Dat is ontzettend veel. We zien in het ziekenhuis vooral vijftigplussers die vroeger niet of nauwelijks zonnebrandcrème hebben gebruikt. Gelukkig worden we ons wel steeds bewuster van de risico’s, maar er zijn nog steeds veel misverstanden”, vertelt Sarah.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je na één keer goed verbranden beter tegen de zon kunt. “Dat klopt ook”, vertelt Sarah. “Je huid wordt dikker en maakt pigment aan, wat zorgt voor een natuurlijke bescherming. Maar dat gebeurt wel pas als het DNA in je huid al beschadigd is. Kleine beschadigingen kunnen nog wel hersteld worden, maar dat kan niet meer als je het DNA van je huid te vaak en te veel beschadigt. En hoe meer schade, hoe groter de kans op het ontwikkelen van huidkanker.”

Tips van Sarah
Hoe kun je je huid het beste beschermen tegen de zon? Sarah geeft je graag een aantal tips:

 • Smeer je in vóór je de zon ingaat
  Je lichaam kan - afhankelijk van je huidtype - ongeveer 10 tot 30 minuten in de zon zonder te verbranden, maar vergeet niet dat het ook een half uur duurt voor je zonnebrandcrème is ingetrokken.
 • Wees niet te zuinig
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen zich niet goed genoeg insmeren. “We gebruiken vaak de helft of zelfs een kwart van de hoeveelheid zonnebrandcrème die we zouden moeten gebruiken en daardoor neemt de beschermingsfactor af.”
   
 • Bescherm je oren, lippen en ogen
  Het zijn misschien niet de eerste plekken waar je aan denkt, maar huidkanker op je oren, lippen of ogen komt vaker voor dan je denkt. “Bescherm je ogen met een zonnebril en smeer je oren en lippen goed in met zonnebrand. Tegenwoordig bestaat er zelfs lippenstift met een beschermende factor.”
   
 • Duurder is niet per se beter
  De Consumentenbond test diverse zonnesprays en zonnebrandlotions. Daaruit blijkt dat een duur merk niet per se een betere bescherming tegen de zon biedt. “Kijk vooral naar wat jij prettig vindt en vergeet niet om je zonnebrand ieder jaar te vervangen. De factor van een zonnebrand neemt namelijk af naarmate hij ouder wordt.”