Duurzaamheid is meer dan alleen zonnepanelen en LED- verlichting

Vandaag is het nationale milieudag. Ook het Bravis ziekenhuis denkt na over hoe duurzamere keuzes gemaakt kunnen worden. Anita Donkers heeft de afgelopen jaren als projectcoördinator bedrijfszaken alle renovatieprojecten en verhuizingen begeleid en werkt sinds kort als adviseur Duurzaamheid.

Anita ziet zichzelf niet als een boegbeeld of schoolvoorbeeld van duurzaamheid. ‘Ik ben mij bewust van het belang van duurzaamheid, en vind het zelf soms ook best lastig, zowel op het werk als privé. Ook voor mij is dit dus een  boeiende zoektocht”.

Green Deal

Richting de nieuwbouw van het Bravis ziekenhuis komt er steeds meer aandacht voor het thema duurzaamheid. Met de bouw van het nieuwe ziekenhuis kan straks namelijk een grote stap vooruit gezet worden op dit gebied. Tegelijkertijd is duurzaamheid volgens Anita meer dan alleen aanpassingen aan een gebouw, zoals zonnepanelen en LED- verlichting.  “Als je kijkt naar de Green Deal: duurzame zorg voor een gezonde toekomst, die berust op de vier pijlers: terugbrengen van de Co2-uitstoot, circulair werken, terugbrengen van medicijnresten in het afvalwater en een gezonde leefomgeving. Op deze thema’s worden in projectgroepen concrete aanvullende acties opgestart.

Kleine stapjes

Op gezonde leefomgeving doen we als Bravis best al veel: we hebben bijvoorbeeld voor onze medewerkers het vitaliteitprogramma  ‘Bravis Vitaal’. In mijn functie gaat het dus ook veel om het verbinden en aanjagen van verschillende initiatieven. Dat is leuk. Ik spreek veel verschillende mensen, kijk waar dat de ambities liggen en van daaruit gaan we samen aan de slag. Toen ik hieraan begon, ben ik vooral gaan kijken hoe dat andere ziekenhuizen het doen. Je ziet dat ieder ziekenhuis een ander accent legt. We zijn nu bezig met kijken wat dan bij onze situatie past. Ik denk dat dit ook vooral in kleine stapjes vooruit zit. In het Bravis ziekenhuis gebruiken we bijvoorbeeld 1,8 miljoen koffiebekers en produceren we bijna 600.000 kilo restafval per jaar. Ontzettend veel en we kijken natuurlijk naar hoe we dit kunnen verminderen. Maar ook zijn we bezig met hoe we er slimmer mee om kunnen gaan. Zijn er bijvoorbeeld alternatieven? Of zijn er mogelijkheden om te recyclen? Ik geloof niet in een big bang, maar samen kunnen we veel bereiken.”