Duo expositie Karin Bos en Erik Wuthrich

In galerie De Oase en de tentoonstellingsgang in de polikliniek Roosendaal zijn sculpturen van Erik Wuthrich en schilderijen van Karin Bos te bewonderen. De duo tentoonstelling loopt nog tot eind juni en is toegankelijk tijdens de openingstijden van de polikliniek. Loop er gerust eens een keer langs. De schilderijen van Karin Bos zijn erg toegankelijk. De sculpturen van Erik Wuthrich zijn monumentaal en van verschillende materialen.  

Bea de Visser is kunstadviseur van het Bravis ziekenhuis en geeft hier haar kijk op de kunstwerken weer.

Karin Bos
De schilderijen van Karin Bos zijn toegankelijk. Je ziet groepjes mensen een bepaalde setting. Als je beter kijkt zie je in nagenoeg alle werken een soort wrijving en een ongemak. Een haast idyllisch tafereel van een hertje en een konijntje bij een plas water trekken mijn aandacht. Bambi en Stampertje denk ik nog, totdat ik de jachthut zie op de horizon. Er schuift even een donkere wolk over de scène.

 Verderop kom ik een schilderij tegen met padvinders, stoer op een rood vlak. Maar dat ene jongetje… met die reflecterende dikke brillenglazen lijkt eerder te zijn ingesloten dan deel uit te maken van de groep? Het schilderij met het ijslandschap voel ik als een directe link naar de isolatie van ons allen tijdens de Corona-periode: ieder op haar eigen ijsschots, kil en koud en eenzaam.

Karin speelt met ongelijke hiërarchieën die, hoe langer je kijkt, je in het hart kunnen treffen. Je wordt in de wereld van haar schilderijen getrokken, je wilt haar personages opnemen, beschermen bijna. Misschien lijken we meer op dat ene jongetje of meisje dan we willen toegeven? 

Lees hieronder meer over Erik Wuthrich  
Erik Wuthrich
De sculpturen van Erik Wuthrich zijn groot van vorm, monumentaal en misschien ook wel uitgesproken of brutaal. Hoewel Erik een spel speelt op de spanningsboog met het robuuste en een haast fijnzinnige zachtheid en gevoeligheid.

In Oase 1 zien we een soort geknede goudkleurige Moebiusring. Op de grond een aantal chroomkleurige cirkels die elk een gestold stadium van een ring bevatten die ontstaat wanneer er een druppel op een glad wateroppervlakte valt.

In Oase 2 heeft Erik Wuthrich zijn ‘zitsculpturen’ opgesteld. Het zijn ook weer wonderlijke vormen, die zo net als de bovengenoemde sculpturen uit natuurlijke processen lijken te
zijn voortgekomen. Boeiende patronen in keramiek opgelegd, lijken op patronen van dierenhuiden die de gebolde ‘paddestoelen’ omspannen.

Op het eerste oog heeft het werk van beide kunstenaars niet veel met elkaar gemeen. Hoewel het werk van beide kunstenaars vaker samenkomt in een tentoonstelling. Misschien om de gevoeligheid voor de natuur, de natuurlijke vorm? De grote uitspraak en daarna op het tweede gezicht de subtiele herkenning?

Meer informatie
Over de kunstenaars: KARIN BOS – visual artist en www.erikwuthrich.nl