“Donderdag en zondag zijn mijn vrije dagen”

Ben van der Walle (78) dialyseert vijf keer per week in Bravispunt Tholen

Vijf keer in de week neemt de 78-jarige Ben van der Walle uit Dinteloord de deeltaxi naar Tholen. In het Bravispunt wordt hij aangesloten op een kunstnier. De machine filtert in enkele uren zijn bloed. Een uitputtingsslag voor het lichaam van Ben, die bij thuiskomst tot rust komt in zijn jacuzzi.

Ben is ruim vijf jaar nierpatiënt. De aanleiding waren problemen met zijn aorta en diabetes. Zijn nieren waren hierdoor zodanig aangetast dat de Dinteloorder moest dialyseren. “Het eerste jaar ging ik daarvoor naar het Dialysecentrum in het Bravis ziekenhuis”, vertelt Ben. “Op een zaterdagmorgen in 2019 werd ik gebeld dat er een nier beschikbaar was. In het Erasmus MC werd ik klaargemaakt voor de operatie. Na lang wachten kreeg ik helaas te horen dat de nier maar voor 30 procent goed was. De transplantatie ging niet door.” De volgende niertransplantatie, enkele maanden later, kon wel doorgaan. M’n lichaam stootte echter de nieuwe nier af. Bovendien kreeg ik infecties en een wondbreuk. Ik ben daar nog van aan het herstellen.”

Bravispunt Tholen
Na de mislukte transplantatie moest Ben 13,5 uur per week dialyseren. Daar was in het Dialysecentrum in Roosendaal geen ruimte voor. “Daarom ben ik eerst naar het Bravispunt in Huijbergen gegaan en nu in Tholen. Daar dialyseert hij op maandag, dinsdag en woensdag 3 uur, op vrijdag 2,5 uur en op zaterdag 2 uur. “Donderdag en zondag zijn mijn vrije dagen”, merkt Ben op. “Het put je echt uit. Als ik bij thuiskomst in een stoel ga zitten, kom ik er niet meer uit. Tegenwoordig zet ik mijn jacuzzi aan op 38 graden en tegen een uur of vier, half vijf ga ik daarin een uurtje liggen. Zo kan ik heerlijk wegdommelen en voel ik me ’s avonds weer redelijk.”

Een op een contact
Ben is blij dat hij in Tholen terecht kan. “Het is voor mij dichterbij dan Huijbergen. Dat scheelt tijd in de deeltaxi. Bovendien is het hier lekker rustig, licht en mooi”, aldus Ben. Hij brengt de diaysetijd door met het spelen van een spelletje op zijn telefoon, doezelen en kletsen met de verpleegkundige. “Ik ken ze allemaal”, merkt hij op. “Dat is ook het voordeel van dialyseren in een Bravispunt in plaats van in het ziekenhuis. In het Dialysecentrum heb je zes bedden per zaal met een of twee verpleegkundigen. Die hebben het druk met mensen aansluiten. Onderling zit je te ver van elkaar om een gesprek te voeren. Hier heb je een op een contact met een verpleegkundige en dat is wel zo gezellig.”

Klik hier voor meer informatie over Bravispunt Tholen. 

Op de foto:
Verpleegkundige Rosella Kok controleert de dialyseapparatuur bij Ben van der Walle.