Diagnoses nog duidelijker dankzij endo-echografie

Maag-, darm-, lever (MDL) artsen Kim van Boxtel en Eri-Jo Schouten hebben maandag 6 juli de eerste endo-echografie van het Bravis ziekenhuis uitgevoerd. Waar zij voorheen met een endoscoop alleen de maag en darm van een patiënt konden bekijken, krijgen zij met de komst van het nieuwe endo-echografie apparaat een beeld van de organen achter de maag- en darmwand. Dit heeft veel voordelen voor zowel patiënt als behandelaar.

Endo-echografie is een afkorting voor endoscopische echografie. Tijdens deze behandeling krijgen patiënten via hun mond en slokdarm een dunne flexibele slang (endoscoop) in hun maag. Aan deze slang zit een echoapparaatje. Dit geeft de specialisten een beeld van wat er zich achter de maag- en darmwand afspeelt, zoals in alvleesklier of galwegen. 

Voordelen
Dat heeft ook voordelen voor de patiënt. Zij krijgen een nog duidelijkere diagnose en eventuele extra ingrepen of behandelingen kunnen hierdoor worden voorkomen. Daarnaast werden patiënten in het verleden voor deze onderzoeken doorverwezen naar een ander ziekenhuis, dat hoeft niet meer. “Erg fijn, nu houden we de zorg in onze eigen regio, hoeven patiënten niet extra te reizen en kunnen ze door hun eigen specialist behandeld worden”,aldus Schouten.

In slaap
Een endo-echografie kan als onprettig ervaren worden, maar de patiënten van Kim van Boxtel en Eri-Jo Schouten merken daar weinig van. “We willen dat patiënten zo min mogelijk last ervaren van het onderzoek, door hen tijdens het onderzoek in slaap laten te brengen merken ze hier vrijwel niets van”.

Uitbreiden
In de toekomst kunnen door middel van endo-echografie ook kleine stukjes weefsel (een biopt) of vocht weggehaald worden voor microscopisch onderzoek. Dit is in samenwerking met afdeling Pathologie. Met deze ontwikkelingen kunnen MDL-artsen hun onderzoeken nog gedetailleerder uitvoeren.

Op de foto
MDL-artsen Kim van Boxtel (links) en Eri-Jo Schouten bij het nieuwe endo-echografie apparaat.