Derde editie Expeditie Bravis groot succes!

Het is inmiddels al bijna een traditie; VMBO scholieren die op expeditie komen in het Bravis ziekenhuis. Op woensdag 19 oktober vond dit evenement voor de derde keer op rij plaats. Dit keer waren het, evenals in oktober vorig jaar, de leerlingen van scholengemeenschap ’t Rijks uit Bergen op Zoom die in de aula van het Bravis op ludieke wijze kennis maakten met verschillende beroepen in de zorg. Door de grote belangstelling werd de expeditie zowel ’s morgens als ’s middags gedraaid, met 30 scholieren per keer.

Expeditie Bravis heeft als doel scholieren van middelbare scholen uit de regio een beeld te geven van de beroepsmogelijkheden die binnen het Bravis ziekenhuis aanwezig zijn, zodat ze een gerichte, weloverwogen beroepskeuze kunnen maken.

Programma
De expeditie start met het vertonen van een korte film waarin medewerkers iets vertellen over hun functie, opleiding en passie voor hun beroep. Vervolgens bezoeken de scholieren in groepjes een zestal kraampjes. Bij elk kraampje gaan zij aan de slag met een leuke opdracht die door de betreffende medewerkers is bedacht en wordt begeleid. Zo leggen de leerlingen onder andere bij elkaar een verband aan, pakken ‘medicijnen’ in en testen in hoeverre zij kleuren van elkaar kunnen onderscheiden. Op deze manier kregen zij, met een knipoog, een indruk van het werk van de betrokken medewerkers. Daarnaast bereiden de scholieren zich voor door vooraf vragen te noteren die zij aan de medewerkers willen stellen. Aan bod kwamen de beroepen Tecnisch Oogheelkundig Assistent (TOA), CSA medewerker, doktersassistent, verpleegkundige, voedingsassistent en apothekersassistent.

Prijs
Na het uitvoeren van de opdrachten ontvangen de groepjes scholieren een tasje met aanwijzingen waarmee een code gekraakt moet worden. Het groepje dat dit als eerste voor elkaar heeft kan de kluis openen die in het midden van de aula staat opgesteld met daarin een prijs voor de winnaars.

Succes
Het succes van Expeditie Bravis is mede te danken aan de grote inzet van de betrokken medewerkers. Met groot enthousiasme laten zij de scholieren ervaren wat hun beroepen inhouden en beantwoorden zij de vragen. Het is dan ook niet voor niets dat de docenten van ’t Rijks hebben aangegeven ook volgend jaar weer met hun leerlingen op expeditie te willen komen!