De toekomst is sneller hier dan je denkt

Kunstmatige intelligentie in het Bravis ziekenhuis:

In het Bravis ziekenhuis worden de eerste stappen gezet met kunstmatige intelligentie. Het ziekenhuis test momenteel slimme software van Aidoc dat afwijkingen als hersenbloedingen, fracturen en longembolie herkent en markeert. De software helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen. De uiteindelijke diagnose wordt nog altijd door de arts bepaald.

Elmer Naaktgeboren is radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project. “Twee jaar geleden kwam ik dit tegen op een congres en ik vond het meteen een mooie aanvulling op ons werk. Als mens ben je soms door emoties of vermoeidheid minder scherp, maar een computer presteert altijd hetzelfde: of het nu drie uur ’s nachts is of twee uur ’s middags.”

Vertrouwen  
Als het over de toekomst en kunstmatige intelligentie gaat, dan hebben veel mensen daar vaak een futuristisch beeld bij. Elmer: “Het mooie van deze software is dat deze heel praktisch en meteen te gebruiken is. We zetten hiermee mooie stappen op het gebied van innovatie en het helpt ons om ervaring op te doen met en vertrouwen te krijgen in kunstmatige intelligentie. Dat vertrouwen is een belangrijke basis als we dit in de toekomst willen doorontwikkelen: we moeten leren vertrouwen op de machines.” 

Het schrikbeeld van slimme computers die de wereld overnemen heeft Elmer niet. “Misschien dat technisch veel mogelijk is, maar ethisch moeten we daar keuzes in maken. De software die we nu gaan testen, helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen, maar de diagnose en vervolgstappen worden nog altijd door de arts zelf bepaald.” Ook in de toekomst ziet Elmer dit niet veranderen. Elmer: “ik verwacht dat een groot aantal onderzoeken straks niet meer door onszelf worden gedaan, maar dat slimme software dit overneemt. Als arts krijg je dan veel meer een consulterende functie bij afwijkende en bijzondere uitslagen.”

Privacy
Een belangrijke voorwaarde in het gebruik van dit systeem  is de privacy van persoonsgegevens. Elmer: “De software is geen lerend systeem, maar beoordeelt de scans met een algoritme.”

Aidoc
De software die het Bravis ziekenhuis test is van het Israëlische softwarebedrijf Aidoc. Dit bedrijf stond in 2018 in de top 50 “Genius Compagnies 2018” van TIME magazine als één van de bedrijven die momenteel de toekomst uitvinden.

De software van Aidoc wordt momenteel wereldwijd gebruikt. Het Bravis ziekenhuis is het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat de slimme software van Aidoc test en (bij positieve testresultaten) zal aankopen.